SRS Algemeen

Arbeidstip

Waardig werk respecteert het recht op sociale dialoog.

Gezondheidstip

Banaan

Banaan hebben een kalmerend effect op brandend maagzuur, ze kunnen helpen tegen ochtendmisselijkheid en een kater.

Misschien verrassend: wie wil stoppen met roken doet er goed aan om bananen te eten.

De vitamines B6 en B12 die ze bevatten, en de dosis magnesium, helpen het lichaam herstellen van de effecten die ontstaan door nicotinegebrek

De banaan is een belangrijke bron van vitamine C.

Deze vitamine is onontbeerlijk voor een goede werking van ons immuunsysteem en de herstelmechanismen van het lichaam.

Bananen zijn een goed wapen tegen verkoudheden, griep en soortgelijke kwalen die de winter meebrengt

Anemia: bananen bevatten veel ijzer, ze kunnen de productie stimuleren van hemoglobine in het bloed en zo helpen in gevallen van anemie (tekort aan zuurstofdragende cellen).

Bananen bevatten veel ijzer, onmisbaar voor de aanmaak van hemoglobine in het bloed, en helpen zo het risico op bloedarmoede tegen te gaan.

Het hoge gehalte aan kalium in de vrucht werkt bloeddrukregulerend en vermindert op die manier de cardiovasculaire risico’s

Bloeddruk: Dit unieke fruit is rijk aan potassium maar arm aan zout.

Dit maakt de banaan ideaal om hoge bloeddruk te bestrijden en hartinfarcten te voorkomen.

Opstopping : In tegenstelling over wat er gezegd wordt over bananen heeft de banaan een uitstekend effect op het functioneren van de darmen.

De banaan bevat namelijk een hoog gehalte aan vezels

De vitamine B6 in bananen regelt dan weer het glucosegehalte in het bloed, dat een weerslag heeft op onze gemoedstoestand.

Brandend gevoel middenrif: Bananen hebben een natuurlijk anti zuureffect op het lichaam, dus heb je last van een brandend gevoel, probeer eens een banaan.

Ochtendziekte: Bananen als tussendoortje helpt je bloedsuiker op peil te houden en voorkomt hiermee ochtendziekte.

Muggenbeten: Probeer eens de binnenkant van een bananenschil op een muggenbeet, veel mensen vinden verlichting en ervaren vermindering

PMS: Eet een banaan, het gehalte aan vitamine B6 reguleert het suikergehalte (glucose) in het bloed en hiermee uw gemoedstoestand.

Stoppen met roken: Bananen kunnen helpen bij het stoppen met roken.

Het gehalte aan vitamine B6, B12, potassium en magnesium in een banaan helpt het lichaam te herstellen van de effecten die ontstaan door nicotine gebrek.

Stress: Potassium is een onmisbaar mineraal, het helpt ons hartritme te stabiliseren, stuurt zuurstof naar de hersenen en reguleert onze waterhuishouding.

Wanneer we gestrest zijn neemt ons metabolisme toe, hierdoor neemt ons niveau aan potassium af. Dit kan dus verholpen worden met een potassium rijke banaan.

Maagzweren: Bananen worden gebruikt in diëten voor mensen met darmstoornissen omdat de banaan een zachte structuur heeft.

Het is het enige rauwe fruit dat gegeten kan worden door mensen met chronische maag en darmaandoeningen.

Het neutraliseert ook het teveel aan zuur en reduceert irritatie van de maagwand doordat het als een beschermlaag functioneert.

Wratten: Plak een stukje bananenschil met de binnenkant van de schil met een pleister tegen de wrat.

Zoals u ziet is de banaan een prachtige natuurlijke remedie tegen allerlei kwalen.

Vergeleken met een appel heeft een banaan vier keer zoveel proteïnen, tweemaal de hoeveelheid koolhydraten, driemaal de hoeveelheid phosphorus, vijfmaal zoveel vitamine A en ijzer en tweemaal zoveel van alle andere vitamine en mineralen.

Historisch Rubriek

Dr. Sophie Redmonstraat (Ondro bong) in paramaribo,toen en nu.

Sophie Redmond 

Jeanne Sophie Everdine Redmond

Redmond werd geboren te Paramaribo als dochter van de onderwijzer Philippus Josef Redmond (1886-1956) en Adolfina Magdalena Herkul (1886-1938). Na de lagere school en de MULO met HBS met goed gevolg te hebben doorlopen, wilde ze in 1925 ingeschreven worden op de Geneeskundige School. Haar vader raadde het haar af; onderwijzeres worden was in die tijd voor een zwarte vrouw het hoogst haalbare. De directeur van de school weigerde haar aanvankelijk in te schrijven. Maar Redmond zette door, en ondanks alle discriminatie die zij tijdens haar studie ondervond studeerde ze in 1935 af, als eerste Creoolse vrouw.
Vervolgens vestigde Redmond zich als particulier huisarts in Paramaribo. Ze behandelde arme patiënten dikwijls gratis, en gaf ook adviezen over huwelijksproblemen en financiële problemen. Aanvankelijk deed ze dat alleen in haar artsenpraktijk, maar later ook via radiopraatjes in het Sranantongo onder de titel Datra mi wan aksi joe wan sani (Dokter mag ik u wat vragen?). Ze gaf tevens medische lessen aan boslandevangelisten.
Na de Tweede Wereldoorlog werd Redmond ook politiek actief. In 1948 speelde ze een rol in het volkstoneelstuk Misi Jana e go na stembus (Miss Jana gaat naar de stembus). Of ze aan dit toneelstuk, dat op kluchtige wijze in het Sranantongo voorlichting gaf over de Algemene verkiezingen van 1948, ook heeft meegeschreven is niet zeker. Van het volgende toneelstuk Grontapoe na asi tere (De wereld is een paardenstaart) uit 1950 staat vast dat ze het samen met onderwijzeres Paula Velder schreef. Daarnaast schreef ze nog enkele andere toneelstukken, dikwijls over volksgebruiken en sociale wantoestanden: A sowtoe (Het is zout) en Jezus na watra foe libi (Jezus is het levenswater), levendige stukken in Sranan en Surinaams-Nederlands. In 1954 speelde ze bij Toneelgroep Thalia als actrice de rol van dienstmaagd in het toneelstuk ‘De wereld heeft geen wachtkamer’ van Maurits Dekker.
Ze ontpopte zich steeds meer als voorvechtster van de Surinaamse cultuur; ging gekleed in de traditionele koto, weigerde importvoedsel te eten, en streefde naar wetenschappelijk onderzoek naar de werking van Surinaamse kruiden.
In 1950 deed ze mee aan de verkiezingen als onafhankelijk kandidaat, maar ze haalde geen zetel. Sophie Redmond overleed op 48-jarige leeftijd in ‘s Landshospitaal te Paramaribo, nadat ze eerder die dag plotseling onwel was geworden tijdens een vergadering.
Redmond was sinds 1941 gehuwd met Louis Emile Monkau (1906-2007). Het echtpaar had geen kinderen.
Na haar dood werd onder meer een straat in haar geboortestad naar haar genoemd, en in het Academisch Ziekenhuis van Paramaribo staat een borstbeeld van haar gemaakt door Jo Rens.


Current track
TITLE
ARTIST