SRS Algemeen

 

 
 Arbeidstip

 

 Vrijdag 13 september  2019

 

 De zwangere vrouw moet uiterlijk aan het eind van 20 weken van haar zwangerschap, de werkgever melden op welke wijze ze haar zwangerschaps- en bevallingsverlof wenst op te nemen. De opties zijn: 6 om 10 weken, 5 om 11 weken of 4 om 12 weken. De vrouw is verplicht tenminste 4 weken zwangerschapsverlof op te nemen. Werken tot 3 weken of 2 weken voor de bevalling is niet toegestaan.De Arbeidstip, een uitgave van de afdeling Voorlichting van het ministerie van Arbeid.

 

Gezondheidstip

 

 

Afkooksel van gedroogde pompoen bladeren wordt gebruikt tegen geelzucht. Veelvuldig van deze vrucht helpt bij gestoorde stoelgang. De jonge toppen van deze plant vormen een lekkere aanvulling op het dagelijks menu als groentensoort. De pitten van de vrucht werden veel gebruikt tegen lintworm.

Historisch Rubriek

 
 
De Nieuwe Oranjetuin is een begraafplaats, aangelegd in 1756 en gesloten in 1961, gelegen aan de Dr. J. F. Nassylaan 8 in Paramaribo, Suriname. Deze begraafplaats is onderdeel van de historische binnenstad van Paramaribo, die sinds 2002 door UNESCO aan de Werelderfgoedlijst is toegevoegd.
Overleden leden van de hervormde kerk in Paramaribo konden officeel tot 7 maart 1757 begraven worden in de Oranjetuin (ook Orange Thuijn), de begraafplaats rond de Hervormde kerk aan het Kerkplein. De naam Oranjeplein had de begraafplaats gekregen door de eromheen staande sinaasappelbomen.
Door de hoge kosten was een graf in de Nieuwe Oranjetuin alleen weggelegd voor welgestelde notabelen, zoals de rijke planters, gouverneurs en andere hoge ambtenaren, legerofficieren en zeekapiteins.
Onder de notabelen uit de kolonie die in de Nieuwe Oranjetuin werden begraven zijn 7 gouverneurs, 25 leden van het Rode Hof (Hof van Politie en Criminele Justitie) en 14 leden van het Zwarte Hof (Hof van Civiele Justitie). Onder de laatsten die er begraven werden, waren bijvoorbeeld Rudi Kappel en Vincent Faiks, luchtvaartpioniers van Suriname, die in 1959 in de binnenlanden waren verongelukt.
Op de begraafplaats staan grafmonumenten uit de achttiende, negentiende en twintigste eeuw.
Op 28 aug 2019 brak er brand uit in de Oranjetuin die onder wied lag.
Dhr. Winston Lackin ,Presidentieel Adviseur Milieu zegt dat het de
bedoeling is om het onder een beheersstructuur te plaatsen en tot
een Toeristische trekpleister te maken.
 
 


Current track
TITLE
ARTIST