SRS Algemeen

Gezondheidstip

Drink voldoende water!

Water is leven, zonder water is er immers geen leven mogelijk. Zelfs NASA baseert zijn zoektocht naar leven in de ruimte, op het vinden van water op andere planeten. Is er geen water aanwezig, dan is het volgens hun uitgesloten, dat daar leven te vinden is. Je kunt dus wel stellen, dat water van levensbelang is.

Vochtbalans

Het menselijk lichaam bestaat voor 75% uit water. De gezondheid van je weefsel, organen en cellen is er afhankelijk van en moeten dus altijd voldoende gehydrateerd blijven. Bij het afvoeren van afvalstoffen via transpiratie en de urine, is een goede vochtbalans dan ook heel belangrijk. De keuze en de hoeveelheid van je drinkwater is dus ook heel belangrijk voor een goede gezondheid!
De hoeveelheid water, die nodig is om je vochtbalans op peil te houden, is natuurlijk afhankelijk van meerdere factoren. Zo kan het nogal verschillen of het een zeer droge, hete dag is, of dat je misschien door sport of zwaar werk meer vocht verliest dan op andere dagen. In principe heeft je lichaam een eigen waarschuwingssysteem voor wanneer het vocht nodig heeft, namelijk het gevoel van dorst. Na het verlies van zo’n 1 a 2 % vocht, zal dit dorstgevoel moeten opkomen, belangrijk is dan ook om dit gevoel niet te negeren om zo voldoende gehydrateerd te blijven. Daarnaast kan je ook aan de kleur van je urine zien of je wel voldoende water drinkt. Bij een lichtgele kleur drink je waarschijnlijk voldoende, bij een wat donkerdere diepe gele kleur, is de kans groot dat je niet voldoende gedronken hebt.

Historisch Rubriek

Cornelis Gerhard Anton de Kom

De Kom werd geboren als zoon van de boer Adolf Damon de Kom en Judith Jacoba Dulder. Zijn vader was nog als slaaf geboren; zoals vaker gebeurde is de familienaam een omkering van de naam van de slaveneigenaar, Mok geheten.
De Kom volgde de lagere school en de Mulo, en haalde het diploma boekhouden. Hij werkte bij de Balata Compagnieën Suriname en Guyana. Op 29 juli 1920 nam hij ontslag en verhuisde naar Haïti, waar hij ging werken bij de Societé Commerciale Hollandaise Transatlantique. In 1921 vertrok hij naar Nederland. Hij deed een jaar vrijwillig dienst bij de Huzaren. In 1922 ging hij bij een adviesbureau in Den Haag werken. Daar werd hij een jaar later wegens een reorganisatie ontslagen, waarna hij vertegenwoordiger in koffie, thee en tabak werd voor de Haagse koffiebranderij Reuser en Smulders. Hier leerde hij zijn latere echtgenote kennen. Naast zijn werk was hij in tal van linkse organisaties actief, onder meer bij nationalistische organisaties van Indische studenten, en bij Links Richten.
De Kom vertrok op 20 december 1932 met zijn gezin naar Suriname, waar hij op 4 januari 1933 aankwam. Vanaf dat moment werd hij door het koloniale gezag scherp in de gaten gehouden. Hij vestigde een adviesbureau op het erf van het huis van zijn ouders. Op 1 februari werd hij gearresteerd terwijl hij met een grote groep aanhangers op weg was naar gouverneur A.A.L. Rutgers. Zowel op 3 februari als een dag daarna verzamelden zijn aanhangers zich voor het kantoor van de procureur-generaal, om vrijlating van De Kom te eisen. Op 7 februari kwam een grote menigte bijeen op het Gouvernementsplein (later Oranjeplein en tegenwoordig het Onafhankelijkheidsplein). Het gerucht ging dat De Kom zou worden vrijgelaten. Toen de menigte het plein niet wilde verlaten opende de politie het vuur. Er vielen twee doden en dertig gewonden. Deze dag staat sindsdien bekend als Zwarte dinsdag.
De Kom overleed op 24 april 1945 aan tuberculose in Kamp Sandbostel bij Bremervörde, een zogeheten buitenkamp van concentratiekamp Neuengamme. Hij werd begraven in een massagraf. In 1960 werden zijn stoffelijke resten gevonden en overgebracht naar Nederland. Ze zijn bijgezet op de erebegraafplaats te Loenen.
Postuum werd hem in 1982 het Verzetsherdenkingskruis toegekend.
De Kom was gehuwd met Petronella Borsboom. Het echtpaar had vier kinderen. Hun zoon Cees de Kom woont in Suriname. Judith de Kom kreeg bekendheid als voordrachtskunstenares. Hun kleinzoon is de dichter en psychiater Antoine de Kom

Huis van De Kom

In 1985 werd bij het geboortehuis van Anton de Kom in Paramaribo een monument onthuld met de tekst Sranang mijn vaderland eenmaal hoop ik u weer te zien op de dag waarop alle ellende uit u weggewist zal zijn


Current track
TITLE
ARTIST