Suriname tekent 3 documenten met Bolivia

Written by on July 11, 2019

[image: image.png]
Suriname heeft 3 documenten ondertekent met de Plurinationale staat Bolivia, dit vond plaats tijdens het werkbezoek welke Zijne excelentie Juan Evo Morales bracht aan President Bouterse op 9 -10 juli 2019.
President Morales kwam op 9 juli aan op het Johan Adolf Pengel luchthaven en werdt ontvangen door vice president Ashwin Adhin. Op 10 juli werdt president Morales door het staatshoofd ontvangen op het presidentieel paleis waar zij een bilateraal gesprek hadden . Suriname en de Plurinationale staat Bolivia zijn 2 ontwikkelings landen welke reeds vanaf 1978 diplomatieke relaties hebben.
Werkbezoek van President Morales aan ons land moet gezien worden als het aanhalen en versterken van de banden met landen uit het Zuid Amerikaans continent. Regionale integratie was tijdens dit werkbezoek een heel belangrijk punt. In deze ging het niet om ontwikkelings hulp, maar om onder anderen het delen van ervaring en kennis op verschillende gebieden te weten: de agrarische sector, gas ,land ,water en ook milieu aangelegenheden.
President Desiré Bouterse heeft zijn Boliviaanse ambtgenoot Juan Evo Morales de hoogste onderscheiding toegekend. De Boliviaanse president werd onderscheiden tot Drager van het Groot Lint in de Ere Orde van de Gele Ster. President Morales kreeg deze eer voor de inspanningen om inclusiviteit van zijn volk te garanderen met name voor de Inheemse gemeenschap, vrouwenrechten en scholing van de jeugd.
Minister Yldiz Polack- Beighle tekende samen met haar Collega van Buitenlandse zaken
Dhr. Diego Pary 2 documenten :
– Een document met betrekking tot afschaffing van visum voor alle categorie paspoorten
– En een MOU over politieke consultaties op verschillende gebieden

De staatshoofden tekenden aan het eind van de bilaterale meeting een joint decloration waarin alle werkgebieden zijn opgenomen. President Bouterse zei na het tekenen van de documenten dat beide landen gaan kijken op welke gebieden de samenwerking verder kan worden versterkt. President Bouterse prees zijn ambtgenoot voor de wijze waarop hij zijn land bestuurt. Ons staatshoofd is ingenomen met de economische ontwikkeling in Bolivia. Tijdens de bilaterale gesprekken is er onder meer van gedachten gewisseld over de technische samenwerking. In dit kader zullen er missies in beide landen plaatsvinden. Een andere belangrijk onderwerp tijdens de gesprekken was het milieu vraagstuk. Suriname is het meeste beboste land van de wereld met een dekking van 94,6%. Aan de wereld is gezegd dat tot maximaal 93% van het bos wordt gereserveerd in het kader van de milieuontwikkelingen. Volgens president Bouterse is het nu de tijd om te kijken naar de mogelijkheden voor financiering hiervan.
President Morales toonde zijn erkentelijkheid voor de warme wijze waarop hij en zijn delegatie door Suriname zijn verwelkomd. Het is een bijzonder moment omdat dit het eerste officieel bezoek van de president van Bolivia is aan Suriname. Deze band moet volgens president Morales worden gekoesterd. De stappen die beide landen maken lijken kleine stappen, maar in de toekomst zal duidelijk blijken van welke grote waarde deze beslissingen zijn geweest.

Morales zette zijn reis voort richting Rusland waar hij ook een werk bezoek brengt aan president Poetin.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Continue reading

Current track
TITLE
ARTIST