Het IMF verwacht dat 2023 economisch een moeilijk jaar wordt vanwege de wereldrecessie die opkomst is. Een derde van de wereldeconomie zal dit jaar in een recessie verkeren, waarschuwde het hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Kristalina Georgieva.Volgens Georgieva zal deze recessie zich voordoen aangezien de VS,de EU en China hun economieën zien vertragen.
Het komt doordat de oorlog in Oekraïne, stijgende prijzen, hogere rentetarieven en de verspreiding van Covid in China zwaar wegen op de wereldeconomie.
Het IMF verlaagde in oktober zijn vooruitzichten voor de wereldwijde economische groei in 2023, vanwege de oorlog in Oekraïne en hogere rentetarieven omdat centrale banken over de hele wereld de stijgende prijzen proberen te beteugelen.”We verwachten dat een derde van de wereldeconomie in een recessie zal verkeren”, zei Georgieva in het CBS-nieuwsprogramma Face the Nation. “Zelfs landen die niet in een recessie verkeren, zou het voor honderden miljoenen mensen als een recessie voelen”, voegde ze eraan toe.
Georgieva waarschuwde dat China, de op een na grootste economie ter wereld, een moeilijke start van 2023 zou krijgen. “De komende maanden zal het moeilijk zijn voor China, en de impact op de Chinese groei zal negatief zijn, de impact op de regio zal negatief zijn, de impact op de wereldwijde groei zal negatief zijn”, zei ze.
De opmerkingen van Georgieva zullen alarmerend zijn voor mensen over de hele wereld, niet in de laatste plaats in Azië, dat in 2022 een moeilijk jaar doormaakte.
De inflatie is in de hele regio gestaag gestegen, grotendeels als gevolg van de oorlog in Oekraïne, terwijl hogere rentetarieven ook huishoudens en bedrijven hebben getroffen.
Door de recessie in de VS is er ook minder vraag naar de producten die in China en andere Aziatische landen, waaronder Thailand en Vietnam, worden gemaakt.
Hogere rentetarieven maken lenen ook duurder – dus om beide redenen kunnen bedrijven ervoor kiezen om niet te investeren in de uitbreiding van hun bedrijf.
Het gebrek aan groei kan investeerders ertoe aanzetten geld uit een economie te halen, waardoor landen, vooral de armere, minder geld hebben om te betalen voor cruciale invoer zoals voedsel en energie.
Bij dit soort vertragingen kan een valuta waarde verliezen ten opzichte van die van meer welvarende economieën, wat het probleem verergert.
De impact van hogere rentetarieven op leningen treft ook economieën op overheidsniveau – vooral opkomende markten, die mogelijk moeite hebben om hun schulden terug te betalen.