China gaat zijn militaire uitgaven dit jaar met 7,2 procent verhogen. De stijging is hoger dan de economische groei die dit jaar wordt verwacht. Die wordt geraamd op 5 procent. De cijfers zijn bekendgemaakt bij de opening van het Nationaal Volkscongres, de jaarlijkse bijeenkomst van het Chinese parlement in Peking. Zo’n 3.000 leden zullen de komende week wetten goedkeuren en functionarissen op sleutelposten benoemen.
China verhoogt zijn militaire budget dit jaar met 7,2 procent. Dat is iets meer dan de stijging van 7,1 procent vorig jaar, op dat moment de grootste in jaren. Het cijfer is een indicatie voor de militaire ambities van China.
Peking is van plan om dit jaar zo’n 1.550 miljard yuan (omgerekend ruim 210 miljard euro) uit te geven aan defensie. De Chinese militaire uitgaven zijn de voorbije jaren stelselmatig gestegen en zijn de op één na grootste ter wereld. Toch blijven ze nog ver achter bij de Amerikaanse. Met 750 miljard euro geeft Washington nog altijd ruim drie keer meer uit aan defensie. Volgens experten geeft het officiële militaire budget van China echter slechts een deel van de werkelijke uitgaven weer, omdat veel uitgaven voor het leger ook onder andere begrotingen vallen.
De defensiebegroting stijgt sneller dan de economie. China mikt in 2023 op een economische groei van ongeveer 5 procent. Dat is een van de laagste vooropgestelde groeicijfers in decennia. “Vijftien, twintig jaar geleden waren dat nog double digits, dubbele cijfers, van 10, 12 procent”, zegt Veerle De Vos, die China volgt voor VRT NWS. Maar door de coronapandemie en het door China gehuldigde zerocovidbeleid groeide de economie vorig jaar maar met 3 procent, minder dan de vooropgestelde 5,5 procent. “2022 was een van de zwaarste jaren in decennia voor China. Maar nu zijn er tekenen dat de economie weer aanzwengelt.”
Het Volkscongres zal ook formeel de positie van Xi Jinping als president en voorzitter van de Chinese Communistische Partij bevestigen. Daardoor kan hij beginnen aan een derde ambstermijn: een primeur in de recente Chinese geschiedenis. Naar verwachting zal Li Keqiang na twee ambtstermijnen als premier worden vervangen door Li Qiang. Ook op andere sleutelposten zullen nieuwe namen worden gezet.