De Europese Unie legt voor het eerst sancties op aan mensen en organisaties die vrouwenrechten hebben geschonden. Op initiatief van Nederland staan vanaf vandaag negen mensen en drie instellingen op de zwarte lijst. Zij hebben zich schuldig gemaakt aan seksueel geweld en grootschalige schendingen van de vrouwenrechten. Door de sancties kunnen zij onder meer niet meer naar de EU reizen.
Een dag voor internationale vrouwendag spreekt de EU zich uit tegen ongelijkheid en geweld tegen vrouwen. Naar aanleiding van de verhalen van verkrachting en seksueel geweld aan het front in Oekraïne en Zuid-Soedan, heeft de EU een sanctielijst opgesteld. Maar ook het stelselmatig schenden van vrouwenrechten in landen zoals Iran en Afghanistan worden aangestipt. In totaal staan er negen mensen en drie instanties op de lijst. “Maar we schromen niet om de lijst uit te breiden”, zegt de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra.
Op de sanctielijst staan vier Russen. Onder wie een generaal-majoor en een kolonel die zich aan het Oekraïense front schuldig hebben gemaakt aan seksueel geweld tegen vrouwen. Volgens de sanctielijst vond er onder hun bewind een groepsverkrachting plaats. De Nederlandse krant de Volkskrant schrijft ook dat de ondergeschikten van de twee een vrouw verkracht hebben in het bijzijn van een kind.
Daarnaast staan er twee hoge politiefunctionarissen op de lijst. Zij waren vorig jaar betrokken bij de arrestaties van vrouwen die aan het demonstreren waren tegen de oorlog in Oekraïne. De vrouwen werden urenlang opgesloten en mishandeld.
De sancties van de EU treffen ook twee Afghaanse ministers: de minister van Onderwijs en de minister van Deugd en de Voorkoming van Ondeugd. Sinds de machtsovername van de taliban in Afghanistan is de vrijheid van vrouwen sterk ingeperkt. Vrouwen krijgen onder andere geen toegang meer tot universiteiten.
De lijst wordt afgesloten met twee Zuid-Soedanese provinciecommissarissen en een viceminister van Binnenlandse Zaken van Myanmar. Die laatste wordt verantwoordelijk gesteld voor het geweld en de marteling van leden van de LBGTQ+ gemeenschap.
Naast de negen personen zijn drie entiteiten aan de lijst toegevoegd: de vrouwengevangenis in het Iraanse Qarchak, de Syrische Republikeinse Garde en het bureau van het hoofd van de militaire veiligheid van Myanmar. Dat meldt persbureau Reuters.
Een eerste bescheiden stap
Diegenen die op de sanctielijst staan, kunnen niet meer naar de EU reizen en hun financiële tegoeden worden bevroren. Daarnaast is het verboden voor mensen binnen de EU om de daders diensten te verlenen.
Het is onduidelijk of de twaalf partijen die op de lijst staan, ook effectief geld hebben gestald in de EU. Daarom luidt de vraag of de sancties hen wel echt zullen raken. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra bevestigt dat sancties “een belangrijk middel zijn om op te komen voor universele waarden en internationale veranderingen af te dwingen”. Daarnaast is het sanctiepakket een manier om de aandacht voor seksueel geweld te vergroten, aldus Hoekstra. Hij roept ook op om de kracht van de symboliek niet te onderschatten.