Bezorgdheid over een Chinese invasie van Taiwan blijft toenemen en Beijing wordt nu verdacht van betrokkenheid bij het beschadigen van enkele van de onderzeese internetkabels van het eiland deze week in een nieuwe reeks van ‘opzettelijke intimidatie’.
De verstoring van het internet in Taiwan was niet alleen hinderlijk voor de eilandbewoners en toeristen, maar bracht ook belangrijke implicaties voor de nationale veiligheid van Taiwan aan het licht.
Er is geen definitief bewijs dat China doelbewust de internetlijnen heeft doorgesneden, maar het incident heeft de aandacht gericht op hoe een aanval op Taiwan eruit zou kunnen zien en of de VS in staat zouden zijn om deze adequaat te stoppen.
VS INLICHTINGEN WAARSCHUWEN VOOR ‘COMPLEX’ BEDREIGINGEN UIT CHINA, RUSLAND, NOORD-KOREA
Amerikaanse oorlogexercities waarbij van een Chinese overname van Taiwan sprake is, omvatten over het algemeen een grootschalige amfibische aanval die zou proberen het eiland en zijn internationale bondgenoten snel en efficiënt te verrassen.
President Biden heeft gezegd troepen te zullen sturen om een Chinese landinvasie tegen te gaan, die waarschijnlijk zal leiden tot reacties van andere regionale Amerikaanse bondgenoten, wat deze manier van aanval kostbaar en dodelijk kan maken voor alle betrokken partijen.
Maar het roept ook vragen op over de vraag of de VS in staat zijn om tegen China een traditionele kinetische aanval uit te voeren, zoals de aanhoudende oorlog in Oekraïne.
“China heeft inderdaad een militair voordeel”, zei de gepensioneerde generaal Jack Keane, senior strategisch analist bij Fox News. “Ze hebben meer schepen, meer vliegtuigen, meer offensieve en defensieve raketten dan de Verenigde Staten.”
Een oorlogexercitie uitgevoerd door het Centrum voor Strategische en Internationale Studies (CSIS) eerder dit jaar simuleerde wat er zou gebeuren na een amfibische aanval op Taiwan door de Volksrepubliek China, en het onthulde dat de VS waarschijnlijk binnen een week geen langeafstandsprecisie – en gestuurde raketten meer zouden hebben.
“Het enige militaire voordeel dat we hebben, zijn onze nucleaire onderzeeërs”, zei Keane, erop wijzend dat de VS zelfs, met dat voordeel, nog steeds meer van deze gespecialiseerde onderzeeërs nodig hadden.
Maar volgens Keane is het onwaarschijnlijk dat deze vorm van oorlogvoering de manier was waarop China daadwerkelijk een aanval zou uitvoeren die, volgens Amerikaanse defensiefunctionarissen, de Chinese president Xi Jinping voor 2027 zou hebben gepland.