De olieprijzen zijn maandag gedaald toen investeerders nadachten over een mogelijke renteverhoging in mei door de Amerikaanse Federal Reserve, die de hoop op economisch herstel zou kunnen temperen, hoewel de Chinese bbp-gegevens naar verwachting veel goeds voorspelden voor de groei van de vraag.
Brent-futures voor ruwe olie daalden met 55 dollarcent (0,6%) tot US$ 85,76 per vat, terwijl de Amerikaanse West Texas Intermediate ruwe olie US$ 81,92 per vat bedroeg, een daling van 60 dollarcent (0,6%).
Beide contracten behaalden vorige week hun vierde wekelijkse winst op rij, de langste reeks sinds medio 2022.
“Ruwe futures waren relatief breed toen een nieuwe week begon … met de OPEC/niet-OPEC-productieverlagingen die veertien dagen geleden werden aangekondigd, volledig ingebakken”, zei Vandana Hari, oprichter van oliemarktanalyseprovider Vanda Insights. “Het oliecomplex blijft tekenen van een Amerikaanse economische afkoeling verwerken.”
Inkomsten van Amerikaanse bedrijven kunnen ook aanwijzingen geven voor het beleidspad van de Fed en het traject van de dollar. De greenback is sterker geworden naast renteverhogingen, waardoor olie in dollars duurder is geworden voor houders van andere valuta’s.
Traders gokken erop dat de Fed de rente op leningen in mei met nog een kwart procentpunt zal verhogen en hebben de verwachting van een renteverlaging tot eind dit jaar naar voren geschoven, zoals typisch het geval is bij een vertraging.
De publicatie van China’s cijfers over het bruto binnenlands product voor het eerste kwartaal op dinsdag zal ondertussen naar verwachting positief zijn voor de grondstoffenprijzen, waarbij het Internationaal Energieagentschap (IEA) voorspelt dat dit het grootste deel van de vraaggroei in 2023 zal verklaren.
Het IEA waarschuwde echter ook in zijn maandrapport dat de door de OPEC+-producenten aangekondigde productieverlagingen het risico met zich meebrengen dat het olievoorzieningstekort dat in de tweede helft van dit jaar wordt verwacht, groter wordt en dat het de consumenten en een wereldwijd economisch herstel kan schaden.
De olie-export van Noord-Irak naar de Turkse havenstad Ceyhan ligt nog steeds stil, bijna drie weken nadat een arbitragezaak oordeelde dat Ankara Bagdad een schadevergoeding verschuldigd was voor ongeoorloofde export.