In Turkije is de allereerste kerncentrale van het land officieel geopend. Tijdens een ceremonie is een deel van de centrale in gebruik genomen, die nabij de zuidelijke havenstad Mersin is gebouwd door Rusland. De Turkse president Erdogan en de Russische president Poetin woonden de opening bij via een videoverbinding.
Dat Erdogan niet fysiek bij de opening van de centrale aanwezig was, heeft waarschijnlijk te maken met zijn gezondheid. Dinsdagavond werd de president onwel tijdens een interview op televisie. Het zou gaan om buikgriep. Volgens de Turkse minister van Volksgezondheid is hij wel weer aan de beterende hand.
Bij de openingsceremonie van de kerncentrale was Erdogan volgens internationale persbureaus nog wel zichtbaar vermoeid, zittend achter zijn presidentiële bureau. Wanneer hij zijn campagne voor de presidentsverkiezingen op 14 mei hervat, is nog onduidelijk.
Ook president Poetin sloot digitaal bij de opening van de kerncentrale aan. “De bouw van de eerste kerncentrale in Turkije is opnieuw een overtuigend voorbeeld van hoeveel u, president Erdogan, doet voor uw land, voor de economische groei en voor alle Turkse burgers”, zei Poetin. De Russische president zei Erdogan ook te steunen als kandidaat bij de komende verkiezingen, en de samenwerking tussen Rusland en Turkije nog verder te willen versterken.
De Akkuyu-kerncentrale, gebouwd aan de zuidelijke Middellandse Zeekust van Turkije, markeert een jarenlange samenwerking tussen de twee landen. In 2010 sloten Turkije en Rusland een overeenkomst voor de bouw van de centrale, die gebouwd is door het Russische kernenergiebedrijf Rosatom.
Het Russische staatsbedrijf heeft een meerderheidsbelang in het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de centrale. Volgens Erdogan moet de centrale in 10 procent van de Turkse stroombehoefte gaan voorzien en zo het land minder afhankelijk maken van het buitenland voor stroom.
Tijdens de openingsceremonie werd splijtstof geleverd voor de eerste eenheid van de centrale. Het plan is dat in 2025 het hele complex in gebruik is genomen en stroom produceert.
Gisteren werd er gedemonstreerd tegen de bouw en opening van de kerncentrale. Milieuactivisten en vertegenwoordigers van oppositiepartijen verwezen met spandoeken naar de kernramp van Tsjernobyl. Dat was op de dag dat het precies 37 jaar geleden was dat een van de reactoren van die centrale ontplofte en de grootste kernramp ooit veroorzaakte.