De kleinschalige goudsector heeft zich naar zeggen van waarnemend president Ronnie Brunswijk in de afgelopen 30 jaar ontwikkeld zonder een plan en begeleiding van de overheid. Daarom dat hij zich eraan stoort dat exponenten van toenmalige regeringen die nu ook in het parlement zitten nu hoog van de toren blazen over het gebruik van kwik en andere chemicaliën binnen de goudsector.
De regering treft diverse maatregelen om de negatieve effecten van de kleinschalige goudwinning op de biodiversiteit en de gemeenschappen in het binnenland tegen te gaan. Zo werkt de regering met buitenlandse organisaties momenteel aan projecten die moeten helpen kwikgebruik te verminderen.
Suriname is vanaf 31 oktober 2018 partij bij het Minamata verdrag inzake kwik. Daarbij is het Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu de nationale focalpoint. Het Minamata verdrag betreffende Kwik heeft als doel bescherming van de menselijke gezondheid en het milieu tegen de emissie en uitstoot van kwik. Het Minamata Initial Assessment rapport 2020 geeft een weergave van de stappen die ondernomen moeten worden voor de implementatie van het verdrag.
Waarnemend president Brunswijk zegt dat vanwege het feit dat het gebruik van kwik binnen de kleinschalige goudmijnsector een grote impact heeft op de gezondheid van de bevolking en ook op het milieu, er vanuit de overheid speciale aandacht wordt geschonken aan deze sector. In mei 2019 is het officiële startsein gegeven voor het 7-jarig EMSAGS project. EMSAGS staat voor “Improving Environment”. Binnen dit project zullen onder andere nieuwe methoden om kwik vrij te mijnen worden aangeleerd aan al Management in the Mining Sector of Suriname, with Emphasis on Artisinal and Small Scale Gold Mining kleinschalige goud mijnbouwers, middels het opzetten van training centers op verschillende strategische locaties.