Taiwan meldt dat deze ochtend 37 Chinese vliegtuigen in de omgeving van het eiland zijn waargenomen. De toestellen staken de middellijn over die als officieuze grens geldt tussen Taiwan en China.
Volgens het ministerie van Defensie ging het onder meer om straaljagers en bommenwerpers. Sommige maakten direct nadat ze de middellijn waren gepasseerd rechtsomkeert, andere vlogen door voor langeafstandsoefeningen in de Stille Oceaan, meldt een woordvoerder.
In reactie heeft Taiwan zijn luchtverdediging geactiveerd. Vliegtuigen en marineschepen werden uitgezonden om de vliegbewegingen te monitoren en luchtafweerraketten werden in verhoogde staat van paraatheid gebracht.
Hoewel China Taiwan als een afvallige provincie ziet, bleven Chinese vliegtuigen tot voor kort uit de buurt van het luchtruim dat Taiwan claimt. Dat veranderde de afgelopen jaren toen de spanningen tussen China en Taiwan opliepen. Vooral rond het bezoek van voorzitter Pelosi van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden kwamen Chinese vliegtuigen en schepen vaker en dichterbij dan ooit.
Ook de afgelopen week meldde Taiwan elke dag wel enkele Chinese vliegtuigen rond het eiland. Eind mei meldde Taiwan voor het laatst zoveel vliegtuigen als vandaag.
Het Chinese ministerie van Defensie heeft niet gereageerd op de berichten uit Taiwan.
De belangrijkste reden voor China om het aantal vluchtbewegingen vandaag op te voeren, lijkt het bezoek van de officieuze ambassadeur van Amerika aan Taiwan. Deze Laura Rosenberger werd dit voorjaar aangesteld als voorzitter van het Amerikaanse Instituut in Taiwan, waar ook de onofficiële ambassade op het eiland onder valt. Het instituut is verantwoordelijk voor de samenwerking tussen Amerika en Taiwan. In die hoedanigheid heeft Rosenberger tijdens dit tweede bezoek onder meer een kennismaking met de kandidaten die begin volgend jaar meedoen aan de Taiwanese presidentsverkiezingen. Peking ziet Taiwan als een Chinese provincie die desnoods met geweld veroverd moet worden en vindt dat de Amerikanen zich niet moeten bemoeien met wat het ziet als een ‘interne aangelegenheid’.
China stelde zich de afgelopen dagen strijdlustig op als het over Taiwan gaat. “Bemoei je met je eigen zaken”, waarschuwde de nieuwe Chinese defensieminster Li Shangfu