In aflevering twee van Van Bahia tot Brooklyn, Caribische verhalen reist journalist Nina Jurna af naar Suriname, een land waar de oorspronkelijke bewoners en Marrons nog altijd het onderspit delven. De tocht krijgt voor Nina ook nog een persoonlijk tintje.
Een van de meest gemarginaliseerde groepen in Suriname zijn de inheemsen, de oorspronkelijke bewoners van het gebied dat nu Suriname heet. Europese kolonisten noemden hen Cariben, maar zij noemen zichzelf liever Kaliña. Samen met de Arowakken, die zichzelf Lokono noemen, vormen ze de twee grootste inheemse groepen in Suriname.
Nina Jurna, met Surinaamse wortels, verdiept zich in deze aflevering in het verhaal van haar overgrootmoeder, die inheems was, en ontdekt daarnaast dat ze een verre nazaat is van de Marrons die de plantages ontvluchtten. Beide bevolkingsgroepen delven in het huidige Suriname het onderspit. In hoeverre en op welke manier speelt het koloniale verleden van Suriname daarin een rol? Die vraag speelt extra bij Nina als ze met haar familie op zoek gaat naar een voormalige suikerrietplantage die de familie van een verre voorouder erfde.
Over de serie
Nergens zijn zoveel volken en culturen van over de hele wereld, veelal met geweld, samengebracht als in het Caribisch gebied. Slavernij, kolonialisme en migratie hebben een veelkleurige smeltkroes van de Caribische samenleving gemaakt. In de reisserie Van Bahia tot Brooklyn, Caribische verhalen, onderzoekt journalist Nina Jurna in zeven landen hoe de geschiedenis doorwerkt in het heden en hoe dit leidt tot een nieuwe Caribische cultuur.
Nina Jurna: ‘Voor mij is het maken van deze serie een manier om een groter verhaal te vertellen over het Caribisch gebied. Welke nieuwe identiteiten en cultuurvormen zijn hier ontstaan doordat mensen van verschillende werelddelen hier (veelal onder dwang) zijn samengebracht, en hoe ziet een nieuwe, jonge generatie zichzelf? Nu er ook in Nederland steeds meer aandacht komt voor het koloniale verleden hoop ik de aandacht te vestigen op het gebied waar die eeuwenlange slavernij en het kolonialisme zich daadwerkelijk afspeelde. Tijdens mijn reis kwam ik dichter bij de mensen van het gebied maar ook dichter bij mijn eigen roots en de verhalen die ons met elkaar verbinden.’
Over de maker:
Nina Jurna (1969) is Nederlands correspondent in Latijns-Amerika voor onder meer NRC en NOS. Ze verhuisde in 2011 naar Brazilië voor haar werk en veronderstelde daar de ideale gemengde samenleving te vinden: een smeltkroes van kleuren en culturen. Dat bleek al snel een illusie. Ze was eerder gestationeerd in Suriname waar ze ruim tien jaar woonde en werkte. Onlangs maakte Nina de podcast Latin Impact voor VPRO Vrije Geluiden waarin ze op zoek gaat naar de meest indringende songs van Zuid-Amerika. Ook was Nina in 2019 te gast in VPRO Zomergasten.
De zevendelige serie Van Bahia tot Brooklyn, Caribische verhalen wordt geproduceerd door Memphis Features in coproductie met de VPRO. Regie: Martijn Blekendaal. vrijdag 16 juni, 20.30 uur, VPRO, NPO 2