Wereldleiders die donderdag in Parijs bijeenkomen, zouden armere landen toegang kunnen geven tot honderden miljarden dollars om de klimaatverandering aan te pakken. Mia Mottley, de eerste vrouwelijke premier van Barbados, leidt de wereldwijde strijd om dit geld en vertelt BBC News dat haar kleine land dringend hulp nodig heeft.
Armere landen willen meer geld omdat ze weinig hebben gedaan om de klimaatverandering te veroorzaken, maar de ergste gevolgen onder ogen moeten zien. Ze hebben ook moeite om dure projecten zoals hernieuwbare energie te betalen.
Klimaatfinanciering, inclusief financiering voor waterkeringen of zonne-energiecentrales, is al lang een van de grootste knelpunten in de klimaatonderhandelingen.
Maar Mottley heeft een wereldwijde coalitie opgebouwd om haar eis te ondersteunen dat het internationale financiële systeem fundamenteel wordt hervormd. “We zitten hier allemaal samen in”, vertelde Mottley in Parijs. “Als we dat niet realiseren, zullen we niet handelen met de urgentie die nodig is om de planeet te redden en levens te redden.”
De premier van Barbados is samen met de Franse president Emmanuel Macron gastheer van de conferentie in Parijs.
Tientallen wereldleiders wonen de top voor een nieuw wereldwijd financieringspact bij, onder wie de Duitse bondskanselier, de president van Brazilië en de nieuwe president van de Wereldbank, evenals de premier van China en de Amerikaanse minister van Financiën.
Mottley is vastbesloten dat de vergadering resultaten oplevert. Ze beschrijft de dreiging van klimaatverandering als “een doodvonnis” voor de wereld. “Als het een doodvonnis is, moeten we dringend handelen”, legt ze uit.
Insiders op de top verwachten een aankondiging dat een doel voor US$ 100 miljard aan een soort internationale valuta genaamd Special Drawing Rights (SDR’s) is gehaald.