De Chinese premier Li Qiang beschuldigde dinsdag westerse landen van “het zaaien van verdeeldheid en confrontatie” in een nauwelijks verholen kritiek op Washington, terwijl hij probeerde het vertrouwen in de economie van zijn land te herstellen en China te presenteren als een voorvechter van globalisering.
Bij de opening van de jaarlijkse bijeenkomst van de nieuwe kampioenen van het World Economic Forum in Tianjin – ook wel het “zomerdavos” genoemd – probeerde Li een contrast te schetsen tussen zijn land en “sommige mensen in het Westen” die, zo beweerde hij, economische kwesties hebben gepolitiseerd op een moment dat de wereldeconomie uitwisseling en samenwerking het hardst nodig heeft.
“De onzichtbare barrières die sommige mensen de afgelopen jaren hebben opgeworpen, zijn wijdverspreid en drijven de wereld naar verdeeldheid en zelfs confrontatie,” zei Li.
Dit is de eerste keer sinds voor de pandemie dat het evenement lijfelijk plaatsvindt, en Li’s eerste keer op het podium. Li, een voormalige baas van de Chinese Communistische Partij in Shanghai die in maart premier werd, staat dicht bij Xi Jinping, de machtigste Chinese leider in decennia.
Onder de deelnemers bevinden zich de premiers van Nieuw-Zeeland, Vietnam en Barbados en Ngozi Okonjo-Iweala, directeur-generaal van de Wereldhandelsorganisatie.
“De retoriek van de afgelopen jaren van sommige mensen heeft ideologische vooroordelen en haat aangewakkerd en als gevolg daarvan zien we daden van omsingeling en onderdrukking”, vertelde Li aan het forum dat nog tot en met donderdag duurt.
Zijn opmerkingen kwamen nadat de Verenigde Staten en andere landen van de Groep van Zeven hadden beloofd hun blootstelling aan China, ‘s werelds op een na grootste economie, te verminderen. Ze zeiden dat ze hun risico’s moesten afbouwen en diversifiëren omdat de zakelijke praktijken van China “de wereldeconomie verstoren”.
De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, was de eerste die in januari van dit jaar de term “de-risk, not decouple” gebruikte.
Li richtte zich rechtstreeks op de strategie van ontkoppeling – een term die volgens Amerikaanse functionarissen is bedoeld om aan te geven dat ze potentieel gevaarlijke afhankelijkheden willen verminderen.
“Als er risico’s zijn in een bepaalde sector, dan zijn het de bedrijven die deze risico’s het beste kunnen inschatten. Regeringen … moeten niet te ver gaan en ze moeten het concept van risico niet oprekken om er een ideologisch instrument van te maken,” zei de premier.