De regionale top over het Amazonewoud begint vandaag onder een goed gesternte: de ontbossing van het Braziliaanse Amazonewoud is met twee derde gedaald in de afgelopen maand juli, vergeleken met juli 2022. Voor de eerste zeven maanden van dit jaar gaat het om een daling met bijna de helft (43 procent) tegenover een jaar eerder. Experts waarschuwen er wel voor dat we nog niet te vroeg mogen juichen, want het droge seizoen loopt nog volop. En er loert nog ander gevaar om de hoek.
De regering van de Braziliaanse president Lula da Silva heeft de cijfers vrijgegeven in de aanloop naar een belangrijke regionale top over de bescherming van het Amazonewoud. Die vindt deze week plaats in de Braziliaanse stad Belém, aan de monding van de Amazonerivier.
Het Braziliaanse regenwoud is ecologisch van grote waarde. Het herbergt ruim 10 procent van alle plantensoorten en gewervelde diersoorten op aarde. Het Amazonewoud speelt tegelijk een belangrijke rol voor het klimaat als opslagplaats voor koolstof. Het wordt daarom ook wel eens “een van de longen van onze planeet” genoemd.
Onder de vorige president Jair Bolsonaro, die het niet zo nauw nam met de bescherming van het woud, kleurden de cijfers rood. Maar president Lula beloofde dat het onder hem zou veranderen. Hij maakte er zelfs een van de speerpunten van zijn verkiezingscampagne. Ook politiek is het daarom belangrijk.
Lula is maar wat blij om met de positieve cijfers te kunnen uitpakken. Hij heeft zich ook internationaal opgeworpen als beschermer van het Amazonewoud. Lula kan hiermee zijn belofte tegenover de internationale gemeenschap waarmaken en op hun steun rekenen. Tegen 2030 wil hij de ontbossing zelfs helemaal gestopt hebben.
Het Amazonewoud heeft dringend betere cijfers nodig, want anders dreigt het een tipping point te bereiken. Daarbij zou het zodanig beschadigd raken, dat het een omslagpunt bereikt waarna het zich nooit meer kan herstellen tot zijn oorspronkelijke toestand en het verder achteruitgaat. De diensten die het Amazonewoud de mens levert, zouden dan (nog) verder aftakelen. Het gaat dan onder meer om de opslag van koolstof, zuiver water en zuivere lucht.