De drastische daling van het begrotingstekort van 19% in 2020 naar 4.3% in 2023 zal het een gunstige invloed hebben op de economische groei van het land in het komend jaar. Het tekort dat slechts 1% boven de internationale norm is, wordt beschouwd als een mijlpaal voor de huidige regering. Verwacht wordt dat de inflatie zal dalen naar 20% terwijl dat drie jaar geleden 65% bedroeg.
De econoom Karl Eckhorst, die in 2020 werd benoemd tot hoofdonderhandelaar van Suriname bij het Internationaal Monetair Fonds, zegt dat de regering nu de focus moet gaan leggen op het beteugelen van de hoge inflatie. Onder andere de wisselkoers en het inrichten van de overheidsfinanciën moeten sterk onder controle zijn.
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de stabiliteit van de Surinaamse regering om economische hervormingen door te voeren, met de goedkeuring van de 53 miljoen US-dollar aan financiële steun, geprezen. Eckhorst zegt dat er nog zaken zijn die in orde gemaakt moeten worden om alle doelen te behalen.
Eckhorst zegt dat het voor de toekomst van belang is dat er maatregelen worden getroffen om lokale financiële instituten te versterken. Het Internationaal Monetair Fonds dat assisteert in het weer op rails krijgen van de economie blijft niet voor altijd.