De Assemblée Nationale, de Franse Tweede Kamer, heeft voor een nieuwe migratiewet van de regering gestemd. Met de wet wil de regering strengere maatregelen nemen om het aantal migranten te beperken. Het wetsvoorstel kreeg 349 stemmen vóór en 186 tegen.
Zelfs zonder de stemmen van de rechts-radicale RN van Marine Le Pen mee te tellen was er een meerderheid voor de wet. Dat had de Franse regering ook als eis gesteld.Daarmee kan de wet in werking treden. Maar de Constitutionele Raad gaat er nog wel naar kijken omdat er een paar artikelen in staan die “in strijd zijn met de Grondwet”, zei de minister van Binnenlandse Zaken.
De Franse premier Borne zei dat dat de regering de Constitutionele Raad zal vragen het aangenomen wetsvoorstel te beoordelen. Dit zet de deur open voor de raad om enkele van de zwaardere maatregelen te schrappen als deze ongrondwettelijk worden geacht.Na de stemming maakte de minister van Volksgezondheid Aurélien Rousseau bekend op te stappen, meldt de Franse krant Le Figaro. Rousseau is fel gekant tegen de immigratiewet. Minister van Hoger Onderwijs Sylvie Retailleau en minister van Huisvesting Patrice Vergriete zouden eveneens overwegen op te stappen, schrijven Franse media.
De linkse partij La France insoumise (Opstandig Frankrijk) had eerder een motie van afwijzing ingediend, maar die werd niet door een meerderheid van de Assemblée Nationale aangenomen. De wet moest daarom wel behandeld worden.Een week geleden stemde het parlement nog tegen de behandeling van de omstreden migratiewet van de regering. Zowel links als rechts had kritiek op de wet. Sommigen vonden de wet te streng, waar anderen juist hardere maatregelen eisten om de asielinstroom te beperken.
Na het wegstemmen van het wetsvoorstel bood minister Darmanin van Binnenlandse Zaken zijn ontslag aan. Macron accepteerde dat niet, en gaf hem in plaats daarvan de opdracht nieuwe manieren te vinden om de impasse te doorbreken en de wetgeving alsnog erdoor te krijgen.Die nieuwe versie van de wet werd vandaag dus opnieuw voorgelegd aan de beide kamers van het parlement. De Senaat, de Franse Eerste Kamer, stemde eerder vanavond al voor de wet. De Senaat stemde ook bij de vorige stemming vorige week voor de wet.