De voedselzekerheid in Suriname wordt bedreigd door de invloeden van klimaatverandering.Er kan hierdoor mogelijk voedselschaarste ontstaan,als er geen dringende maatregelen worden genomen.Dat geldt niet alleen voor Suriname, maar voor de hele Caricom. Caricom-staatshoofden hebben namelijk de afspraak dat ze met zijn allen zullen proberen om in 2025 de voedselimporten met 25 procent terug te brengen. Het is voor Suriname een hele opgave, maar niet een onmogelijke.
De regering heeft volgens minister Sewdien gekeken naar het rijstdistrict om daar met minimale inzet het maximale te bereiken.In Nickerie is veel infrastructuur reeds aangelegd, waardoor het redelijk goedkoop is om bestaande arealen opnieuw in productie te brengen. “Probleemloos is het echter niet”, zegt de bewindsman, “ In 2021 en 2022 lagen vele arealen vanwege teveel neerslag onder water. Nu zitten we in een tegengestelde situatie dat we al acht maanden extreme droogte ervaren.” Volgens minister Sewdien heeft hij een dergelijke droogte, die zware verdamping van rijstarealen veroorzaakt, gedurende zijn hele leven niet meegemaakt. De impact daarvan is, met name voor de rijstbouw, bijzonder groot. Maar ook het irrigatieprobleem is een dat aangepakt moet worden.
Er is het afgelopen seizoen met behulp van een heleboel noodmaatregelen toch 30.000 hectare ingezaaid op de rechteroever. “Het gaat dus op zich niet slecht, want het vorig seizoen is er 27.000 hectare ingezaaid en het seizoen daarvoor was dat 18.000 hectare”, legt de minister uit. “ 35.000 hectare zou het afgelopen seizoen mogelijk zijn geweest, als we over voldoende irrigatiewater hadden beschikt”, benadrukt hij.