Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft geoordeeld dat Zwitserland “enkele mensenrechten” heeft geschonden door niet genoeg te doen tegen klimaatverandering. Dat is gebeurd in een zaak die was aangespannen door een groep van zo’n 2000 oudere Zwitserse vrouwen, die bezorgd zijn over de klimaatverandering.Het is voor het eerst dat een internationaal hof een uitspraak doet in een dergelijke klimaatzaak. Bij het hof in Straatsburg liepen gelijktijdig nog twee andere klimaatzaken, maar die zijn niet-ontvankelijk verklaard; nationale rechters moeten eerst nog naar die zaken kijken. Dat betekent dat het hof er geen inhoudelijke uitspraak over doet.
De uitspraak in de zaak over Zwitserland zou verstrekkende gevolgen kunnen hebben, in eerste instantie voor de Zwitserse regering. Uitspraken van het hof zijn bindend. Rechters kunnen boetes opleggen als landen zich niet aan een vonnis houden. Ook kan de uitspraak een precedentwerking hebben voor andere klimaatzaken.
“Volgens het hof doet de Zwitserse regering te weinig om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan en daarmee is artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens geschonden. Dat zegt dat mensen recht op bescherming van hun eigen privéleven en -sfeer hebben.Het hof legt uit dat hieronder ook bescherming tegen klimaatverandering valt en dat dit de verantwoordelijkheid is van de staat. Dat is een toevoeging aan hoe artikel 8 geïnterpreteerd kan worden en je ziet nu aan alle reacties, ook van klimaatjuristen die bij de zaak zijn, dat dit bijzonder is en dat hiermee een nieuw precedent is geschapen.”
De president van Zwitserland, Viola Amherd, kan nog niet in detail ingaan op de uitspraak, omdat ze eerst het hele vonnis wil lezen. Ze benadrukte wel dat klimaat een belangrijk beleidspunt is van haar land, “dus ik wil graag de precieze gronden weten”, zei Amherd.”Duurzaamheid is erg belangrijk voor Zwitserland, net als biodiversiteit en de ambitie om klimaatneutraal te worden. We werken aan deze doelen en dat blijven we ook doen. Daar verandert deze uitspraak niets aan.”
Demissionair klimaatminister Jetten zegt dat de drie zaken allereerst duidelijk maken dat er “te lang veel te weinig” is gedaan tegen klimaatverandering, omdat politici in de ogen van Jetten eigenlijk geen rechterlijke uitspraken nodig moeten hebben voor goed klimaatbeleid.Dat de Zwitserse vrouwen gelijk hebben gekregen, maakt volgens de minister “extra duidelijk dat het nodig is om door te gaan met onze