Spanje, Noorwegen en Ierland gaan de Palestijnse staat erkennen. De landen lieten onlangs al weten dat ze dat van plan waren.
Noorwegen erkent op 28 mei officieel de Palestijnse staat, heeft de Noorse premier Jonas Gahr Støre woensdagochtend bekendgemaakt. Volgens hem is een tweestatenoplossing de enige manier om het conflict met Israël op te lossen.
Støre ziet de erkenning als een steunbetuiging aan “de gematigde krachten die terrein hebben verloren in dit langdurige en wrede conflict”. Volgens de Noorse premier moet de Palestijnse staat een politieke eenheid vormen en voortkomen uit de Palestijnse Autoriteit.
Ook Ierland en Spanje gaan de Palestijnse staat erkennen. “Dit is een historische en belangrijke dag voor Ierland en Palestina”, zei de Ierse premier Simon Harris woensdagochtend. “Ik ben ervan overtuigd dat nog meer landen zich bij ons zullen aansluiten”, voegde hij eraan toe. “We moeten zorgen voor een staakt-het-vuren en tot een politieke oplossing komen”, zei de Spaanse premier Pedro Sánchez.
De erkenning van de drie landen komt niet als een verrassing. De Noorse minister van Buitenlandse Zaken Espen Barth Eide had al vaker gezegd dat erkenning van Palestina ophanden is, meldt de Noorse publieke omroep NRK. Maar de minister zei erbij dat die erkenning er in samenwerking met andere landen moest komen.
Noorwegen, Ierland en Spanje voegen zich met dit besluit bij de 140 lidstaten van de Verenigde Naties (VN) die de Palestijnse staat al erkennen. Tot nu toe hebben weinig westerse landen die stap gezet. Slovenië en Malta lieten eerder weten daar ook toe bereid te zijn.