In het Franse overzeese gebiedsdeel Nieuw-Caledonië zijn opnieuw onlusten geweest. Inwoners die naar onafhankelijkheid streven, staken een politiebureau, een gemeentehuis en andere gebouwen in brand.
Het oplaaien van het geweld houdt mogelijk verband met de overbrenging van zeven pro-onafhankelijkheidsactivisten naar Frankrijk, onder wie Cristian Tein. Tein werd woensdag opgepakt toen hij op het punt stond een toespraak te houden voor zijn politieke partij. Hij zou aan het hoofd staan van CCAT, een tak van de politiek partij Caledonische Unie die verantwoordelijk zou zijn voor de gewelddadige protesten die in mei uitbraken.
Vanwege “de gevoeligheid” van de kwestie zijn de zeven activisten met een speciale vlucht naar Frankrijk gevlogen, zegt het Franse Openbaar Ministerie. Het onderzoek naar de beschuldigingen kan dan “in alle rust en zonder druk” plaatsvinden, aldus de aanklager. De verdachten zouden deel uitmaken van een criminele organisatie en onder meer medeplichtig zijn aan een poging tot moord.
Nieuw-Caledonië ligt in de Stille Oceaan, ten oosten van Australië. In mei kwamen leden van de inheemse bevolkingsgroep de Kanaken in opstand tegen een plan voor een aanpassing van het kiessysteem. Die zou de invloed van de uit Frankrijk afkomstige inwoners op het bestuur vergroten, ten koste van de invloed van de Kanaken.
Na maanden van vreedzaam protest tegen de hervorming sloeg de sfeer in mei om. Er braken onlusten uit waarbij negen mensen omkwamen. De Franse regering kondigde de noodtoestand af en stuurde 600 extra agenten. President Macron schortte de hervorming van de kieswet op, maar hij werd niet ingetrokken. Het bleef daarna onrustig op de eilandengroep.