Het begrotingstekort van Frankrijk dreigt de komende jaren flink op te lopen. De overheid moet daarom de broekriem flink aanhalen, waarschuwt de president van de Franse centrale bank.
François Villeroy de Galhau maakt zich extra zorgen vanwege de uitslag van de parlementsverkiezingen, stelde hij in een interview op een Franse radiozender Franceinfo. De winnende linkse alliantie zou de overheidsuitgaven flink willen verhogen.
Daardoor zou het begrotingstekort verder oplopen. In Frankrijk was het tekort vorig jaar al 5,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Het bbp is alles wat burgers en bedrijven in een jaar verdienen.
Voor dit jaar wordt een tekort van 5 procent voorspeld, en mogelijk loopt dat dus verder op. Volgens Europese regels moeten EU-lidstaten het begrotingstekort beperken tot maximaal 3 procent van het bbp.
Frankrijk zou in de komende jaren juist 15 miljard euro per jaar moeten bezuinigen om binnen de Brusselse lijnen te kleuren, meldt Bloomberg. Dat baseert het financieel persbureau op basis van correspondentie tussen de Franse regering en de Europese Commissie.
Bankpresident Villeroy de Galhau heeft ook twijfels bij plannen van de linkse alliantie om belastingen voor bedrijven te verhogen, het minimumloon te verhogen en de pensioenleeftijd te verlagen. Dat raakt volgens hem de concurrentiepositie van Frankrijk.
Eerder uitten grote kredietbeoordelaars zoals Moody’s en S&P Global al hun zorgen over de gevolgen van de verkiezingsuitslag voor de overheidsfinanciën.