Het hooggerechtshof van Bangladesh heeft zondag besloten het quotasysteem waarmee banen bij de overheid verdeeld worden deels aan te passen. Afgelopen week barstten in het hele land gewelddadige protesten uit tegen het systeem. Demonstranten voelen zich erdoor gediscrimineerd.
Dat meldt persbureau AFP. Bij de protesten vielen naar schatting meer dan 150 doden. De regering van premier Sheikh Hasina blokkeerde het internet, stuurde het leger de hoofdstad Dhaka in en kondigde zaterdag een uitgaansverbod af.
De meeste betogers zijn studenten die zich door het quotasysteem bij vacatures bij de overheid gediscrimineerd voelen. Het systeem verdeelt een groot deel van de vacatures bij de overheid over bepaalde bevolkingsgroepen. In 2018 werd het systeem afgeschaft, maar afgelopen maand besloot het hooggerechtshof het weer in te voeren. De demonstranten eisen volledige afschaffing van het stelsel.
Volgens het systeem moest 30 procent van de functies worden toebedeeld aan familie of nabestaanden van vrijheidsstrijders uit de onafhankelijkheidsoorlog. Dat wordt nu 5 procent, stelden de opperrechters zondag. Daarnaast wordt nog 2 procent voor anderen gereserveerd, bijvoorbeeld voor mensen met een beperking.
Bangladesh was als Oost-Pakistan onderdeel van Pakistan tot in maart 1971 een zeer bloedige onafhankelijkheidsoorlog uitbrak. Bij massaslachtingen aangericht door Pakistaanse legereenheden en pro-Pakistaanse milities vielen honderdduizenden doden. Militair ingrijpen van India stopte de oorlog eind dat jaar en Bangladesh werd onafhankelijk.