De staatshoofden of regeringsleiders van een aantal Europese landen, waaronder Nederland, Frankrijk en Duitsland, hebben Venezuela zaterdag gevraagd om “snelle publicatie van de verkiezingsdocumenten”. Die moeten bewijzen dat Nicolás Maduro op eigen kracht is herkozen als president.
In een gemeenschappelijke verklaring riepen ze de Venezolaanse autoriteiten op “onmiddellijk alle protocollen en verslagleggingen openbaar te maken om de transparantie en integriteit van het verkiezingsproces te garanderen”.
“De wil en de rechten van het Venezolaanse volk moeten gerespecteerd worden”, schrijft premier Dick Schoof bij de verklaring op X. “Nederland veroordeelt geweld en bedreigingen tegen vreedzame demonstranten en oppositieleden stevig.”
De nationale kiesraad riep Maduro maandag tot winnaar van de verkiezingsstrijd uit met 51 procent van de stemmen. Dat percentage werd vrijdag nog eens bevestigd. De kandidaat van de oppositie, Edmundo González, bleef steken op 46 procent. Onafhankelijk peilingen en exitpolls hadden hem 70 procent toegedicht. Het vermoeden van grootschalige verkiezingsfraude leidde tot grote onrust
Tijdens de protesten zijn 2.000 mensen opgepakt, liet Maduro zaterdagavond tijdens een bijeenkomst in Caracas weten aan zijn aanhangers. Hij zei dat de gearresteerde personen “maximaal” worden gestraft voor “misdaden” die zij bij de protesten zouden hebben begaan. “Deze keer zal er geen vergiffenis zijn”, zei de president ook.
Maduro verklaarde dat hij het leger en politiepatrouilles inzette “om burgers te beschermen”. De mensenrechtenchef van de Verenigde Naties, Volker Türk, gaf eerder in de week aan bezorgd te zijn over de onrust in Venezuela. Volgens de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zijn er al zeker twintig mensen omgekomen bij protesten tegen de verkiezingsuitslag.