Na dertien opeenvolgende maanden van wereldwijde temperatuurrecords, is er in juli 2024 eindelijk een einde gekomen aan deze reeks. Volgens de Europese klimaatdienst Copernicus was de gemiddelde temperatuur in juli 16,91 graden, slechts 0,04 graden onder het record van juli 2023.
“De reeks van recordbrekende maanden is teneinde, maar het scheelde maar een haar”, aldus Samantha Burgess, plaatsvervangend directeur van Copernicus. “Wereldwijd was juli 2024 bijna net zo warm als juli 2023, de warmste maand ooit gemeten.”
Ondanks het ontbreken van een nieuw maandrecord, kende juli 2024 wel de twee warmste dagen sinds het begin van de metingen in 1940. Op 22 juli steeg de gemiddelde wereldwijde temperatuur naar 17,16 graden, gevolgd door 17,15 graden op 23 juli.
Dergelijke lange reeksen van temperatuurrecords zijn niet ongebruikelijk. In 2015 en 2016 werden ook maandenlang records gevestigd, mede door een sterke El Niño. In juli 2024 was het 1,48 graden warmer dan in de tweede helft van de negentiende eeuw. Klimaatwetenschappers waarschuwen dat het doorbreken van de grens van 1,5 graden de kans op ontwrichtende effecten van klimaatverandering sterk vergroot. Het Klimaatakkoord van Parijs streeft ernaar de opwarming onder deze grens te houden.
El Niño is een periodiek terugkerend weersverschijnsel waarbij het normaal koele zeewater rond de evenaar sterk opwarmt. Dit heeft diverse weersgevolgen, zoals droogte in Indonesië en regen in delen van Zuid-Amerika. In Europa blijven de effecten van El Niño relatief beperkt.