Het geboortecijfer in Zuid-Korea is niet alleen extreem laag door hoge kosten en genderongelijkheid. Ook de zogenoemde ‘yolo-generatie’ speelt een rol, zeggen experts tegen persbureau Reuters. De autoriteiten zijn zeer bezorgd over het dalende geboortecijfer.
Het Aziatische land worstelt met het opkrikken van het vruchtbaarheidscijfer, dat op een recordlaagte van 0,72 staat. Deze babycrisis oplossen is niet alleen belangrijk om de bevolking in stand te houden, maar ook om vergrijzing tegen te gaan. Als er weinig baby’s worden geboren, is een steeds groter deel van de bevolking oud. Dat heeft negatieve gevolgen voor onder meer de arbeidsmarkt, gezondheidszorg en economie.
Volgens beleidsmakers helpt de zogenoemde ‘yolo-generatie’ daar niet bij. Yolo staat voor you only live once (je leeft maar één keer). Dat zou het levensmotto van veel twintigers en dertigers in Zuid-Korea zijn. Ze zouden “voor hun eigen geluk” gaan.
In dat beeld zouden geen kinderen passen, menen experts. Dat is een probleem voor een land met een geboortecijfer dat ieder jaar records breekt. Eerder dit jaar riepen de Zuid-Koreaanse autoriteiten daarom de noodtoestand uit. Naar verwachting daalt het geboortecijfer verder tot 0,68. Om het bevolkingsaantal stabiel te houden, is een geboortecijfer van 2,1 nodig.