Libanezen leven in chaos na Israëlische aanvallen op Beiroet. Niet iedereen gelooft direct dat Hezbollah-leider Hassan Nasrallah is gedood. Maar iedereen vreest voor wat komen gaat. “Hadden we ons maar nooit met de strijd in de Palestijnse Gebieden bemoeid.”
Verslaggever Hans Jaap Melissen ziet in de straten van de Libanese hoofdstad hoe het nieuws over de dood van Hezbollah-leider Nasrallah landt. Na de eerste berichten erover van Israël en na de bevestiging van Hezbollah zelf.
Het is na de verwoestende luchtaanvallen van vrijdag chaos. Sommigen hebben de nacht buiten doorgebracht en volgepakte auto’s met matrasjes op het dak strijden in het verkeer. En er is chaos in de hoofden van de mensen. Want is het waar dat Nasrallah is gedood? Mededelingen van het Israëlische leger over de leider van Hezbollah worden nogal gewantrouwd. Zeker door een groepje mannen dat gisteren net is gevlucht uit Dahieh.
In het centrum van Beiroet zitten ze gehurkt rond een scooter die ze proberen te repareren. “We geloven nog steeds in Nasrallah”, zegt een van hen. En bijna in koor roepen ze dat ze sterk en totaal niet bang zijn. “Ja, het waren enorme explosies, we hebben ons huis moeten verlaten en we hebben geld verloren, maar we zullen ook weer terugkeren.”
Hun adrenaline is voelbaar en de tolk zegt dat het beter is niet te veel door te vragen over het lot van Nasrallah. Hij is bang dat de situatie uit de hand loopt. Velen hebben nauwelijks geslapen, want er waren vannacht steeds weer nieuwe aanvallen op Beiroet.
Onze oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen is op dit moment in de Libanese hoofdstad Beiroet. Daar doet hij verslag van de spanningen tussen Hezbollah en Israël. Eerder volgde Melissen voor NU.nl de oorlog in Oekraïne.
Wat ook een rol speelt, is dat er meer wantrouwen tegenover mensen ‘van buiten’ is sinds de pieperaanvallen, waarbij duizenden gewonden vielen. De paranoia lijkt toegenomen.
Alle inwoners die nu uit Dahieh zijn gevlucht, komen bovenop het aantal dat eerder hun huizen in andere delen van het land heeft verlaten. Die zijn naar familie gevlucht of zitten – als ze daar geld voor hebben – in hotels in de stad.
Zoals Ahmad, die net is gevlucht uit Baalbek, een gebied ten noordoosten van Beiroet. Met zijn bejaarde ouders zit hij in de lobby van een hotel. “Deze oorlog is zoveel zwaarder dan in 2006. Israël heeft nu nog betere wapens van de VS gekregen. Daarmee willen ze Zuid-Libanon en Dahieh net zolang bombarderen tot die plekken helemaal ontvolkt zijn. Als straf voor het feit dat mensen in Noord-Israël niet naar hun huizen terug kunnen.”
Hij verwacht dat de oorlog alleen maar erger wordt, zeker als het klopt dat Nasrallah dood is. Zelf is hij geen fan van Hezbollah. “Ze hadden zich nooit met de oorlog in de Palestijnse Gebieden moeten bemoeien. Libanon kan deze oorlog helemaal niet aan. Hezbollah heeft zich niks aangetrokken van wat dit betekent voor burgers in het zuiden, Dahieh, of waar ik vandaan kom. Ze hebben de kracht van het Israëlische leger onderschat. In 2006 (bij de Israëlisch-Libanese oorlog, red.) hield Israël zich misschien nog in, nu gaan ze helemaal los.”
Het is lastig inschatten wat de dood van Nasrallah betekent voor dit verdeelde land. Volgens Sari Hanafi, socioloog aan de American University in Beiroet, zal een minderheid van de bevolking blij zijn.