Een nieuwe behandeling tegen baarmoederhalskanker verhoogt de overlevingskans met 8 procentpunt, blijkt uit onderzoek. De onderzoekers noemen het de grootste doorbraak in 25 jaar. Heleen van Beekhuizen, afdelingshoofd gynaecologische oncologie bij het Erasmus MC, vertelt NU.nl wat die methode inhoudt.
Volgens de wereldgezondheidsorganisatie WHO is de ziekte de op drie na meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Wereldwijd zijn er jaarlijks ongeveer 660.000 nieuwe gevallen bekend en 350.000 sterfgevallen.
Het nieuwe behandelplan werd getest bij patiënten gedurende een periode van tien jaar. De vijfhonderd deelnemers komen uit het Verenigd Koninkrijk, Mexico, India, Italië en Brazilië.
Bij de huidige aanpak krijgt een patiënt tijdens de chemo ook bestraling, zegt Van Beekhuizen, die woensdag bij de presentatie van het onderzoek in Dublin was. Maar de nieuwe methode voegt daar iets aan toe. “Voor de traditionele behandeling begint dan eerst een losse chemotherapie van zes weken. Er wordt dus iets toegevoegd aan de bestaande behandeling.”
De overlevingskans bij de vorige behandeling was 64 procent. Met de nieuwe methode is dat 72 procent. “Ik vind 8 procentpunt echt een heel goede score”, zegt Van Beekhuizen over het verschil.
De hoofdonderzoeker van de University College in Londen spreekt tegen de Britse krant The Guardian van een doorbraak. “Dit is de grootste verbetering van de overlevingskans sinds de invoering van chemoradiatie in 1999.”
Deze behandelingen gelden alleen voor mensen die ernstig ziek zijn. Bij een vroeg stadium van de ziekte wordt eerder gekozen voor een operatie om de kanker weg te halen.
Van Beekhuizen is ervan overtuigd dat deze behandeling met enkele maanden in Nederland is ingevoerd. “We gaan het onderzoek niet overdoen. Maar we moeten het artikel eerst nog grondig lezen en bespreken voordat we het gaan toepassen.”
Daarnaast benadrukt Van Beekhuizen dat baarmoederhalskanker te voorkomen is. “Deze ziekte wordt veroorzaakt door het HPV-virus. Daarom roep ik zowel jongens als meisjes op deze prik op jonge leeftijd te nemen”, zegt ze.