Iran overlegt vrijdag met Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk over het nucleaire programma van het land. Dat bevestigt een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken na berichtgeving van het Japanse persbureau Kyodo.
Volgens Kyodo vinden de gesprekken plaats in het Zwitserse Genève. De landen zouden de vastgelopen nucleaire deal uit 2015 nieuw leven in willen blazen. Daar schuiven ook vertegenwoordigers van de Europese Unie bij aan.
Donderdag nam het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) nog een resolutie aan waarin het Iran oproept beter samen te werken. De atoomwaakhond wil onder meer toelichting over uraniumdeeltjes die zijn gevonden op twee locaties in het land.
Die resolutie volgt op een gelekt rapport van de IAEA. Daarin stond dat Iran mogelijk bereid zou zijn om de productie van hoogverrijkt uranium af te bouwen als westerse landen hun sancties afzwakken.
Vrijdag zijn de eerste gesprekken tussen de landen sinds het aantreden van de meer gematigde Iraanse president Masoud Pezeshkian. Hij nam van de zomer het stokje over van Ebrahim Raisi, die in mei om het leven kwam door een helikopterongeluk.
Iran sloot in 2015 een atoomdeal met zes grootmachten: de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Rusland en China. Na het sluiten van dat akkoord moest Iran de voorraad uranium inleveren en faciliteiten om kernwapens te ontwikkelen afbreken.
Maar Donald Trump stapte in 2018 met de VS uit die deal. Hij was altijd al kritisch geweest op het akkoord en noemde het “de slechtste deal in de geschiedenis”. Volgens Trump, die in januari aan zijn tweede termijn als president van de VS begint, was er een nucleaire wapenrace ontstaan in het Midden-Oosten als de Verenigde Staten achter het akkoord met Iran waren blijven staan.