De Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol heeft het ontslag van legerchef Park An-su geweigerd, meldt persbureau Yonhap. Dat deed de president vanwege de veiligheidssituatie. De hoogste Zuid-Koreaanse militair bood woensdag zijn ontslag aan na de mislukte militaire noodtoestand dinsdagavond.
Een hoge regeringsfunctionaris meldt dat Yoon de noodzaak benadrukt van “stabiele militaire operaties te midden van de ernstige veiligheidssituatie”. De president zou erop hebben aangedrongen dat Park zich “volledig op zijn taak moet concentreren”, stelt de stafmedewerker.Park was naar eigen zeggen niet op de hoogte van het plan de militaire noodtoestand uit te roepen. Ook zou de legerleider niet hebben geweten van de militaire inzet bij het parlement. Park werd tot commandant van het leger benoemd toen Yoon de staat van beleg afkondigde.
Defensieminister Kim Yong-hyun trad woensdag af. Yoon aanvaarde dat ontslag wel. De Zuid-Koreaanse ambassadeur in Saoedi-Arabië, Choi Byung-hyuk, werd donderdag aangewezen als nieuwe minister van Defensie.Kim kreeg donderdag een reisverbod opgelegd. Volgens de autoriteiten is er sprake van “vluchtgevaar”. Ze zijn een onderzoek gestart naar de rol van Kim bij het plotselinge uitroepen van de noodtoestand dinsdag.
De oud-minister bood eerder zijn excuses aan voor zijn rol bij het uitroepen van de staat van beleg. Volgens lokale media heeft Kim het idee mogelijk voorgesteld aan president Yoon.De minister van Binnenlandse Zaken, Lee Sang-min, zou dat donderdag hebben bevestigd tijdens een briefing. Volgens de huidige vicedefensieminister had Kim “militaire commandanten bevolen actie te ondernemen”.
Aanklagers zijn een onderzoek gestart naar Yoon, Lee en Kim. De president en de binnenlandminister kregen geen reisverbod opgelegd. Alleen in het geval van Kim zou er sprake zijn van vluchtgevaar. Waarom is onduidelijk.Bij het parlement ontstonden chaotische taferelen toen de politie blokkades opwierp. Parlementaire medewerkers verzetten zich tegen de militairen onder meer door brandblussers leeg te spuiten.
Genoeg parlementariërs bereikten zo het parlement om de noodtoestand te kunnen wegstemmen. Sommige parlementariërs kwamen binnen door over hekken te klimmen. De noodtoestand werd zes uur na de afkondiging ingetrokken.