Na decennia van onderhandelen hebben de Europese Unie en vijf Zuid-Amerikaanse landen een akkoord bereikt over de onderlinge handel. De overeenkomst wordt niet in alle landen met gejuich ontvangen. Onder meer Nederland en Frankrijk zijn zeer kritisch.
Ze vrezen oneerlijke concurrentie voor boeren van eigen bodem en denken dat het verdrag ook voor extra milieuschade zorgt.
De voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen is momenteel in de Uruguayaanse hoofdstad Montevideo, waar ze vrijdag het akkoord sloot met haar Zuid-Amerikaanse collega’s.
Het gaat om een overeenkomst met Brazilië, Argentinië, Paraguay, Uruguay en Bolivia, verenigd in de organisatie Mercosur. De deal moet de handel tussen de Europese en Zuid-Amerikaanse landen makkelijker maken.
Zo staan er bepalingen in over het afschaffen van importheffingen en over toegang tot elkaars markten. De landen die het akkoord hebben ondertekend, hebben samen 780 miljoen inwoners. Het is de grootste handelsdeal die de EU ooit heeft gesloten.
Vooral Franse boeren zijn fel tegen. Zij hebben verschillende keren gedemonstreerd tegen het verdrag, omdat ze oneerlijke concurrentie vrezen van boerenbedrijven aan de andere kant van de Atlantische Oceaan.
Die zouden volgens de Fransen goedkoper kunnen produceren doordat ze aan minder strenge milieuregels gebonden zijn. Ook de loonkosten zijn er lager. De angst is dat ze de Europese markt overspoelen met goedkope landbouwgoederen.