Ex-president Desi Bouterse krijgt geen staatsbegrafenis. Wel zal de vlag op de dag van de uitvaart halfstok hangen. Er komt ook geen condoleanceregister namens de regering. Minister Delano Landvreugd van Binnenlandse Zaken zal namens de regering het condoleanceregister tekenen maandag in Ocer. De stoet zal wel begeleid worden door politie en militairen om de orde en rust te handhaven.
Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking zei op een persconferentie hoe president Chan Santokhi is gekomen tot dit besluit. Staatseer is niet aan de orde omdat voor president, vicepresident en gewezen staatshoofden en vicepresidenten een staatsbegrafenis geldt of niet. Staatseer wordt door de familie aangevraagd. Dit is ook niet gebeurd.
De overwegingen gelden dat Bouterse in de jaren tachtig als bevelhebber de leiding had van een periode in het land. Daar zijn ook moeilijke momenten geweest voor de samenleving. Ramdin noemde onder andere de Decembermoorden en de Binnenlandse Oorlog. Daarna is Bouterse op democratische wijze gekozen als president van het land in 2010 en 2015. Vervolgens is er vonnis geveld door uiteindelijk het Hof van Justitie waarbij Bouterse tot 20 jaar gevangenisstraf is veroordeeld. Hij heeft niet meegewerkt aan de uitvoering van het vonnis en was tot zijn dood voortvluchtig.
De president heeft intussen zijn condoleances publiekelijk uitgesproken naar de familie. Hij zal dit maandag in een telefonische gesprek persoonlijk doen aan Ingrid Bouterse-Waldring.