Procureur-generaal (pg) Garcia Paragsingh wordt aangemaand om niet later dan 2 januari via een persconferentie verantwoording af te leggen over het openbaar maken van het obductierapport van Desi Bouterse. Dit hebben de advocaten Murwin Dubois en Milton Castelen namens de nabestaanden in een brief te kennen gegeven aan de pg, die de Staat in rechte vertegenwoordigt. Binnen een maand dient de pg gesprekken te voeren over op maat voor de nabestaanden gesneden compensatiemaatregelen om de effecten van de onomkeerbare schade te verkleinen.
Indien de pg weigert te voldoen aan hetgeen gevraagd wordt, zal er terstond overgegaan worden tot het treffen van rechtsmaatregelen met alle consequenties voor de Staat. Aan het hoofd van het Openbaar Ministerie (OM) wordt voorgehouden dat erop gerekend wordt dat voldaan wordt aan de aanmaningen waardoor de gang naar de civiele rechter niet noodzakelijk zal blijken te zijn, stellen de procesgemachtigden van de nabestaanden van Bouterse.
Aangevoerd wordt dat het OM obductie heeft laten plegen op het lichaam van Bouterse, die buiten een ziekenhuis is overleden. Dit om vast te stellen of de doodsoorzaak een misdrijf is en om bij benadering de dag en tijd van overlijden vast te stellen. Volgens de procesgemachtigden is in strijd met de rechtsbeginselen van behoorlijk bestuur, alsook met de grondrechten en zeker in strijd met het op de pg van toepassing zijnde beroepsgeheim privé medische informatie wereldkundig gemaakt.
De pg zou zich schuldig hebben gemaakt aan een strafbaar feit opgenomen in artikel 332 van het Wetboek van Strafrecht. Er is opzettelijk via een persbericht geheime informatie via de media gedeeld. Uit hoofde van haar beroep heeft de pg de informatie verkregen van de patholoog. Volgens de advocaten was er geen legitieme rechtsgrond om specifieke medische informatie bekend te maken. Er was ook geen toestemming van de nabestaanden om de medische gegevens aan de media te verstrekken voor openbaring daarvan.