De Franse en Duitse ministers van Buitenlandse Zaken zijn vrijdag aangekomen in Syrië. Het is het eerste hooggeplaatste bezoek uit het Westen sinds de val van het regime van Bashar Al Assad. De ministers bezoeken het land namens de Europese Unie.
De Duitse minister Annalena Baerbock en haar Franse collega Jean-Noël Barrot hebben meerdere ontmoetingen gepland staan. De belangrijkste is die met de Syrische leider Ahmed Al Sharaa.
Al Sharaa is sinds de val van het regime van Al Assad aan de macht in Syrië. Baerbock laat weten dat Syrië en de EU weer in gesprek kunnen nu Al Assad weg is. “Een politiek nieuw begin tussen Europa en Syrië, tussen Duitsland en Syrië is mogelijk”, schrijft de Duitse minister op X.
Baerbock zegt wel “met duidelijke verwachtingen van de nieuwe machthebbers” te zijn afgereisd. “Een nieuw begin kan alleen plaatsvinden als alle Syriërs, ongeacht hun etnische of religieuze groep, een plaats krijgen in het politieke proces.”
Mogelijk wordt er ook gesproken over het houden van verkiezingen in het land. De nieuwe Syrische leider zei eerder deze week dat die mogelijk pas over vier jaar gehouden kunnen worden. Zo moet er volgens hem eerst nog een nieuwe grondwet komen, schrijft persbureau Reuters.
Frankrijk en Duitsland zijn de eerste westerse landen die hoge vertegenwoordigers naar Syrië sturen sinds de val van Al Assad. Ze bezoeken er ook de beruchte Saydnaya-gevangenis. Tijdens de dictatuur van Al Assad werden er duizenden gevangenen vastgehouden. Ook werden er mensen gemarteld en geëxecuteerd.
Vrijdag werd ook bekend dat Duitsland van plan is om de financiële ondersteuning voor terugkerende Syriërs uit te breiden. Nu hebben Syriërs die Duitsland willen verlaten recht op een reiskostenvergoeding van 200 euro en opstartkosten van 1.000 euro.
Of er meer geld bij komt en of de regeling op andere manieren wordt uitgebreid, is nog niet duidelijk. Volgens het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken is er nu geen sprake van een grootschalige terugkeer. Daarvoor is de situatie in Syrië nog te onduidelijk.