De kersverse president van Amerika Donald Trump trekt zich maandag terug uit het Klimaatakkoord van Parijs. Het is een van de plannen die hij eerder al bekendmaakte.Trump werd maandagavond officieel de 47e president van de Verenigde Staten. Hij maakte bij ingang van zijn eerste termijn ook bekend dat hij uit het akkoord stapte. Voormalig president Joe Biden stapte er vervolgens weer in, maar aan dat beleid komt nu een einde. Dat blijkt uit een document dat het Witte Huis vrijgeeft.
Het besluit komt niet onverwacht. De nieuwe president stak tijdens de campagne niet onder stoelen of banken dat hij klimaatverandering niet als bedreiging ziet. Eerder noemde hij de opwarming van de aarde een “hoax” en groene energie “bedrog”. De leus “Drill Baby, Drill” – verwijzend naar meer oliewinning – werd een terugkerend onderdeel van Trumps optredens.
Eén land kan klimaatverandering niet tegenhouden of aanjagen. Maar Amerika is wel de grootste olie- en gasproducent ter wereld en de tweede grootste uitstoter van CO2 (na China). Voor het klimaat is het dus belangrijk wat het land doet aan het terugdringen van die uitstoot.De afgelopen jaren voerde de VS onder Biden een groenere koers dan onder Trump. De olie- en gaswinning bleef sterk groeien, maar er kwamen ook honderden miljarden aan subsidies voor groene energie, elektrische auto’s en duurzame industrieën. De VS is nog altijd niet op koers om de eigen klimaatdoelen te halen, maar ze kwamen de afgelopen jaren wel dichterbij.
Door dit besluit van Trump raken de wereldwijde klimaatdoelen verder uit zicht. De VS is de grootste economie ter wereld. Zonder Amerika in het Parijsakkoord is de opwarming onder de 1,5 graden houden – het belangrijkste doel van ‘Parijs’ – praktisch onhaalbaar. Onlangs werd al duidelijk dat dat doel uit zicht raakt. De opwarming beperken tot 1,5 graden houdt de belangrijkste kantelpunten in het klimaatsysteem tegen.