Israël zou met opzet woonblokken in Gaza met zware bommen hebben bestookt, om zo leden van Hamas in ondergrondse tunnels te doden. Deze bommen werden bewust ingezet, omdat bij ontploffing koolstofmonoxide vrijkomt. Zo werden verschillende mensen vergast, onder wie gegijzelden.
Dat blijkt uit onderzoek van het Israëlische tijdschrift +972 en de Hebreeuwse nieuwssite Local Call. De titels spraken met vijftien medewerkers van de militaire inlichtingendienst en de binnenlandseveiligheidsdienst Shin Bet.
De grootschalige bombardementen waren een bewuste tactiek, zeggen de bronnen. Het leger had namelijk niet altijd genoeg informatie over hoe de tunnels precies liepen en waar leden van Hamas zich precies bevonden.
Daarom werd binnen een straal van enkele tientallen meters of soms zelf honderden meters van de mogelijke locatie van het doelwit gebombardeerd. De legerleiding keurde dergelijke bombardementen goed in de wetenschap dat mogelijk tientallen tot honderden burgers zouden omkomen. Amerikaanse functionarissen zouden van die strategie op de hoogte zijn geweest.Voor de bombardementen werden zogenoemde bunkerbommen van 2.000 pond gebruikt. Niet alleen omdat er ondergrondse tunnels moesten worden geraakt, maar ook omdat bij ontploffing van deze bommen koolstofmonoxide vrijkomt.
“Hiermee konden we effectiever te werk gaan. Want zelfs als de tunnel niet compleet werd vernietigd, kwam deze vol te staan met genoeg gas om iedereen uit te schakelen”, zegt brigadegeneraal Guy Hazoot.Er zijn volgens het onderzoek ook bombardementen uitgevoerd op locaties waar er op z’n minst aanleiding was om aan te nemen dat daar gegijzelden zouden zitten. Bronnen zeggen tegen de onderzoekers dat er tientallen bombardementen zijn uitgevoerd die de gegijzelden in (levens)gevaar hebben gebracht. Daarnaast zijn zeker drie en mogelijk negen gegijzelden omgekomen door koolstofmonoxidevergiftiging in de nasleep van bombardementen.
Het Israëlische leger noemt de bevindingen van het tijdschrift +972 en nieuwssite Local Call “ongegrond” en stelt dat de strijdkrachten niet op de genoemde manier te werk gaan om Hamas-leiders uit te schakelen.De titels hebben de Israëlische strategie in Gaza eerder tegen het licht gehouden. Zo zou er kunstmatige intelligentie zijn gebruikt om zo snel en zoveel mogelijk doelen in de Gazastrook te identificeren. Het AI-systeem bleek niet heel selectief te werk te zijn gegaan. Hieronder kun je het artikel in kwestie nog eens teruglezen.