Mogelijk zijn duizenden mensen door een administratiefout onterecht aangemerkt als gedupeerde in het toeslagenschandaal, schrijft NRC. Het ministerie van Financiën onderzoekt de zaak.
De Belastingdienst blijkt tóch te beschikken over cruciale gegevens van toeslagenouders. De gegevens konden jarenlang niet worden gevonden. Uit de data blijkt mogelijk dat velen van hen geen recht hebben op een schadevergoeding.
De ontdekking werd afgelopen najaar gedaan door de organisatie die de hersteloperatie van het toeslagenschandaal uitvoert. Het is in oktober gedeeld met het ministerie, bevestigt een woordvoerder van staatssecretaris Sandra Palmen (Toeslagen).
Het gaat over bepaalde brieven die de Belastingdienst stuurt naar mensen die een toeslag aanvragen. In een zogenoemde rappelbrief vraagt de fiscus om meer informatie om vast te kunnen stellen of mensen recht hebben op de toeslag. Als ouders niet reageerden, kon hun toeslag worden stopgezet en uiteindelijk worden teruggevorderd.
Een deel van de ouders die zich de afgelopen jaren hebben gemeld als gedupeerden, zegt dat ze deze brieven niet hebben gekregen. Doordat de uitvoeringsorganisatie dit niet kon controleren, werden zij erkend als slachtoffer en kregen ze minimaal een vergoeding van 30.000 euro.
Het ministerie van Financiën onderzoekt of de teruggevonden bestanden, waaruit blijkt wanneer de brieven naar wie zijn verstuurd, betrouwbaar en dus daadwerkelijk bruikbaar zijn bij het beoordelen of iemand gedupeerd is.
Het is onduidelijk om hoeveel gevallen het kan gaan, zegt het ministerie. Anne Coenen, directeur van de uitvoeringsorganisatie, heeft volgens NRC gezegd dat het om “heel veel ouders” gaat. De krant heeft een opname van een recente vergadering van de organisatie bekeken.
Als het ministerie tot de conclusie komt dat de teruggevonden bestanden inderdaad bruikbaar zijn, hoeven mensen om wie het gaat waarschijnlijk niet bang te zijn dat de overheid de gegeven vergoeding zal terugvorderen. Volgens Coenen “staat voorop” dat het geld al is toegezegd. “Daar gaan we niet aankomen”, zou de directeur volgens NRC tijdens de vergadering hebben gezegd.