Nu gaan er veel stellingen op van politieke opponenten van de VHP-ABOP-regering die de stap naar het IMF niet nodig zou zijn, wordt nu als hot issue alom gebezigd. Zo wordt onder andere beweerd dat de regering het binnenlandskapitaal, met name de spaargelden van de burgers, in de vorm van obligatieleningen zou kunnen aanspreken om uit de crisis te komen.
In het programma A Boeng Wroko Mus Go Doro op Radio SRS Suriname is het DNA-lid van de VHP Kishan Ramsukul hierop ingegaan. Hij geeft aan dat bij de regeringswisseling in juni 2020 Suriname letterlijk met de rug tegen de muur stond. Temidden van de covidcrisis met weinig economische activiteit, was Suriname nagenoeg economisch failliet verklaard en was er volgens hem internationaal geen vertrouwen meer om in Suriname te investeren. Het IMF werd daarnaast door de schuldeisers aangeraden om tot een schuldherschikking te komen. Het aanspreken van de spaargelden van de Surinaamse burger zou volgens Ramsukul niet lukken, daar de regering toen ook niet in staat was om daar hoge rentepercentages voor terug te betalen.
Ramsukul zegt dat bij de komende stembusgang het volk bewust moet zijn van de ontwikkelingsrichting. Deze regering heeft de economie hersteld en een goede startpositie opgebouwd om Suriname verder te ontwikkelen. Een tweede termijn Santokhi geeft volgens hem de garantie dat we niet weer in een economisch dal terecht zullen komen.