De Verenigde Staten en Iran vervolgen zaterdag hun gesprekken over het nucleaire programma van Iran. Delegaties van de twee landen ontmoeten elkaar in Rome. Er vonden vorige week ook al gesprekken plaats.
Hoewel die eerste ontmoeting in Oman niet veel concreets opleverde, zeiden beide partijen dat de gesprekken constructief waren. Aanwezig waren de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Abbas Araghchi, en Trumps speciale gezant voor het Midden-Oosten, Steve Witkoff. Zij leiden ook zaterdag de onderhandelingen.
Volgens Iran is een deal mogelijk als de VS zich “realistisch” opstelt, zei Araghchi vrijdag. Hij was toen op bezoek in Moskou. De Russische buitenlandminister Sergey Lavrov liet daarbij weten bereid te zijn “te helpen, te bemiddelen of op een andere manier een rol te spelen” bij de onderhandelingen tussen de VS en Iran.
Tegelijkertijd dreigt de Amerikaanse president Donald Trump met enorme bombardementen als de gesprekken niet tot een overeenkomst leiden.
Hoewel Iran voet bij stuk houdt en blijft beweren dat het geen militaire intenties heeft met zijn nucleaire programma, geloven de VS en zijn bondgenoten dat niet. Rafael Grossi, de topman van het internationale atoomenergieagentschap (IAEA), zei donderdag nog dat de gesprekken tussen Iran en de VS zich in een “cruciale fase” bevinden. Volgens hem is Iran dicht bij de capaciteit voor een nucleair wapen.Eerder zeiden experts tegen NU.nl dat Iran waarschijnlijk wel bereid zou zijn om internationaal toezicht op zijn nucleaire faciliteiten toe te laten. Een mogelijke Amerikaanse eis om het nucleaire programma volledig op te doeken, zou voor de Iraniërs een rode lijn zijn.
Wat de Verenigde Staten precies willen, is nog onduidelijk. Binnen de top van de Amerikaanse regering zouden de meningen verdeeld zijn, meldde nieuwssite Axios.
Israël, de gezworen vijand van Iran, wil dat het Iraanse nucleaire programma volledig wordt ontmanteld. Volgens The New York Times bereidde Israël een aanval op nucleaire faciliteiten voor, om zo de mogelijke ontwikkeling van een atoomwapen met minstens een jaar te vertragen.Die aanval zou komende mei uitgevoerd moeten worden. En de plannen, waarbij Amerikaanse steun nodig zou zijn, bevonden zich in een vergevorderd stadium. Trump zou Israël hebben verteld van die aanval af te zien en in eerste instantie te kiezen voor een diplomatieke oplossing.
Tijdens zijn vorige termijn als president zei Trump de atoomdeal uit 2015 met Iran juist op, waarna dat land hetzelfde deed. Vanaf dat moment is Iran weer uranium gaan verrijken, wat mogelijk tot de ontwikkeling van kernwapens kan leiden. Vervolgens kondigde Trump een zwaar sanctiepakket tegen Iran aan. Dat land hoopt daar via de onderhandelingen juist van af te komen.