Onderhandelingen tussen Oekraïne, de Verenigde Staten en verschillende Europese landen over het beëindigen van de Oekraïneoorlog hebben vandaag een knauw opgelopen. De Amerikaanse minister Marco Rubio zegde op het laatste moment af voor een top in Londen.
De Amerikaanse Oekraïnegezant Keith Kellogg reisde wel af naar Londen.
De buitenlandministers van Oekraïne, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland besloten om ook niet bij elkaar te komen na de Amerikaanse afzeggingen. De gesprekken gaan wel door op een lager niveau. Ook heeft de Britse minister van Buitenlandse Zaken, David Lammy, een ontmoeting met zijn Oekraïense collega, Rustem Umerov.Een Amerikaans voorstel voor een staakt-het-vuren zou vandaag het belangrijkste onderwerp van gesprek zijn geweest. Dat kwam tot stand na gesprekken tussen de VS en Rusland. Het plan werd een week geleden aan Oekraïne en de andere Europese landen gepresenteerd op een top in Parijs.
Een anonieme Europese diplomaat zei tegen persbureau Reuters dat Rubio de Britten liet weten dat de VS denkt dat Oekraïne niet bereid is om genoeg op te schuiven voor het Amerikaanse plan. Een doorbraak in Londen zou daardoor zijn uitgesloten.Rubio richt zijn aandacht nu op de gesprekken die deze week plaatsvinden in Moskou. Daar heeft vredesgezant Steve Witkoff zijn vierde ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin.
Langzamerhand wordt meer bekend over de inhoud van het Amerikaanse voorstel voor een wapenstilstand. Amerikaanse en internationale media berichten daarover op basis van meerdere anonieme betrokkenen. Veel details blijven nog wel onduidelijk.Het plan voorziet in een bevriezing van de huidige frontlinie en erkenning van de Russische annexatie van de Krim door de VS. Komt het tot een permanent einde aan de oorlog, dan is Washington bereid om de zware economische sancties tegen Rusland op te heffen.
Poetin zou het Amerikaanse voorstel steunen. De Financial Times meldde dinsdag op basis van anonieme betrokkenen dat de Russische president dat heeft gezegd tegen Witkoff.Vooral zijn bereidheid om de frontlinie te bevriezen, zou een opvallende draai van Poetin zijn. Eerder eiste hij dat Rusland bij een staakt-het-vuren de volledige controle over de Oekraïense provincies Donetsk, Luhansk, Zaporizhzia en Kherson zou krijgen.
Voor Oekraïne is de voorgestelde erkenning van de Russische annexatie van de Krim het grootste struikelblok. President Volodymyr Zelensky zei dinsdag dat niemand hem dat heeft voorgelegd en dat het onacceptabel is voor zijn land. “Oekraïne erkent de bezetting van de Krim juridisch niet. Er is niets om over te praten.”
De VS zet Rusland en Oekraïne onder druk om op korte termijn tot een vredesdeal te komen. Lukt dat niet, dan dreigen de Amerikanen zich terug te trekken als bemiddelaar. President Donald Trump zei zondag dat hij hoopt dat deze week een akkoord kan worden bereikt door Kyiv en Moskou.Na het Amerikaanse ultimatum zijn de onderhandelingen in een stroomversnelling geraakt. Maar daarmee is nog niet gezegd dat een wapenstilstand in zicht lijkt.