In het Noorden van Burkina Faso heeft de jihadistische groep Jama’at Nasr al-Islam wal-Muslimin (JNIM) bij een reeks aanvallen meer dan 100 mensen om het leven gebracht. Onder de slachtoffers
De gecoördineerde aanvallen vonden zondag plaats op meerdere locaties, waaronder een militaire basis en de strategisch gelegen stad Djibo. Meer dan 100 mensen kwamen om het leven.
JNIM-strijders hebben 8 plaatsen tegelijk aangevallen. Djibo was het zwaarst getroffen: daar namen de jihadisten eerst alle controleposten in, alvorens het kamp van de Speciale Antiterroristische Eenheid aan te vallen. Dat melden lokale bewoners en hulpverleners aan het persagentschap AP.
Getuigen meldden dat strijders ook woonwijken binnendrongen, waar ze willekeurig burgers executeerden. “Meerdere mensen, voornamelijk mannen, werden voor hun huis doodgeschoten.”
JNIM, dat banden heeft met zowel Al-Qaeda als Islamitische Staat, eiste de aanslag op. Volgens Wassim Nasr, Sahel-specialist bij de Amerikaanse ngo Soufan Center, tonen de aanvallen hoe sterk JNIM aan terrein wint in Burkina Faso.
De militaire junta die het land sinds 2022 bestuurt, rekruteert op grote schaal burgers voor slecht getrainde milities. Volgens analisten wakkert dat de etnische spanningen verder aan en leidt het tot extra geweld.
Burkina Faso bevindt zich al jaren in een diepe veiligheidscrisis. Zo’n 40 procent van het land is in handen van jihadistische groeperingen. Alleen al in 2023 kwamen naar schatting 8.400 mensen om door het geweld.
Ongeveer 2 miljoen inwoners zijn afgesloten van hulp omdat hun dorpen belegerd worden, en 50.000 mensen zijn naar buurlanden gevlucht.
De Noorse Vluchtelingenraad (NRC) riep Burkina Faso vorig jaar voor de tweede keer uit tot de meest verwaarloosde vluchtelingencrisis ter wereld.
Tegelijkertijd worden ook de regeringstroepen beschuldigd van ernstige mensenrechtenschendingen: volgens Human Rights Watch zijn sinds vorige maand minstens 130 burgers gedood door het leger en milities.