Voor het eerst in bijna dertig jaar viert Jordanië een groot koninklijk huwelijk. De kroonprins trouwt vandaag, prins Hoessein, met de Saudische vrouw Rajwa Al Saif. Het evenement gaat gepaard met veel pracht en praal, inclusief beroemde gasten, zoals het Nederlandse koningspaar en prinses Amalia.
En de hoop is dat het huwelijk de banden tussen Jordanië en Saudie-Arabië versterkt. Tot voor kort was de relatie tussen de Jordaanse en Saudische koningshuizen zeer gespannen.
Prins Hoessein is 28, de eerste zoon van de Jordaanse koning Abdullah II en koningin Rania. Hij is kapitein in het Jordaanse leger en wordt al jarenlang klaargestoomd voor het koningschap. Hij studeerde in Engeland en de Verenigde Staten en werd in 2015 de jongste persoon die ooit een bijeenkomst voorzat van de VN-Veiligheidsraad. Hij mocht twee jaar later de Algemene Vergadering toespreken en begeleidde zijn vader tweemaal tijdens staatsbezoeken aan president Biden in het Witte Huis.
Afgelopen augustus verloofde hij zich met Rajwa Al Saif, 29 jaar en architect. Haar vader is zakenman, maar veel belangrijker is dat haar moeder tot de koninklijke familie van Saudi-Arabië behoort. Rajwa zelf is een nicht van de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman.
Rajwa kan dus de eerste Saudische koningin van Jordanië worden. En dat zegt wat, want de laatste jaren boterde het niet tussen de landen.
Toen Donald Trump in het Witte Huis zat, haalde Amerika de banden met Saudi-Arabië sterk aan. Daardoor konden de Saudiërs in het Midden-Oosten meer spierballen tonen. Er volgden bijvoorbeeld de boycot van Qatar en de ‘ontvoering’ van de Libanese premier, twee acties waarbij Riyad een grote rol speelde en die opschudding veroorzaakten in de regio.
Maar de nieuwe houding van de Saudiërs werd voor Jordanië een probleem in april 2021, toen de Jordaanse autoriteiten een schokkende ontdekking deden: een groep hooggeplaatste samenzweerders plande een staatsgreep in Amman. De vermeende coupleider was de halfbroer van de Jordaanse koning, de voormalige kroonprins, Hamzah, die nu nog steeds huisarrest heeft.
Saudi-Arabië ontkende elke betrokkenheid bij de couppoging en stuurde een delegatie naar Amman om koning Abdullah er persoonlijk van te verzekeren dat het land geen slechte bedoelingen had. Maar Abdullah was er niet gerust op. Hij vloog samen met zijn zoon Hoessein naar Riyad en vertelde Mohammed bin Salman rechtstreeks dat niemand gebaat zou zijn bij destabilisatie van zijn land.
Met het huwelijk van vandaag lijken de twee landen toenadering te zoeken. Direct na de verloving belde de Saudische kroonprins met Hoessein om hem en zijn aanstaande vrouw veel geluk te wensen.