De Griekse kustwacht komt steeds meer onder vuur te liggen vanwege zijn rol in de scheepsramp op de Middellandse Zee, die waarschijnlijk honderden migranten het leven kostte. Waar al bekend was dat de kustwacht de overvolle kotter uren volgde voordat die kapseisde en zelfs een touw vastmaakte aan het schip, wordt nu het verhaal dat het migrantenschip een vaste koers en snelheid aanhield ernstig in twijfel getrokken.
De BBC concludeert dat het rampschip in de uren voordat het zonk nauwelijks van zijn plaats kwam. De Britse omroep analyseerde de scheepvaartbewegingen bij de rampplek die door de site Marinetraffic worden verzameld.
Te zien is dat twee olietankers, die door de Griekse autoriteiten waren gevraagd om water en voedsel naar het migrantenschip te brengen, met een tussenpoos van enkele uren naar dezelfde plek varen. Als aan het eind van de avond duidelijk wordt dat het schip is gezonken, komen er meer dan tien schepen naar die plek toe om drenkelingen te redden.
De kotter zelf had geen peilbaken en is dus niet op de kaart van Marinetraffic te volgen. Ook het schip van de kustwacht is niet te zien, omdat dat schip zijn locatie niet hoeft door te geven.
Het officiële dodental van de scheepsramp staat op 78. Er zijn 104 opvarenden levend uit het water gehaald. Ze komen uit Syrië, Egypte, Pakistan en de Palestijnse gebieden. Overlevenden spreken van zeker 700 mensen aan boord: mannen, vrouwen en kinderen. De kustwacht is in het gebied nog met schepen en een helikopter actief.
Het schip heeft vanaf halverwege de middag niet meer dan enkele zeemijlen gevaren, stelt de BBC. Dat past bij een vaartuig dat stuurloos ronddobbert, niet bij een schip dat een vaste koers houdt, zoals de Grieken beweren. De Griekse kustwacht heeft nog niet op het BBC-verhaal gereageerd.