Op de Atlantische Oceaan wordt nog altijd met meerdere schepen gezocht naar de vermiste mini-onderzeeër Titan, met vijf mensen aan boord. De voorraad zuurstof moet inmiddels vrijwel zijn uitgeput. De Titan had voor vier dagen zuurstof meegenomen, maar die 96 uur zijn inmiddels verstreken. De mini-onderzeeër wordt vermist sinds de afdaling naar het wrak van de Titanic, afgelopen zondag.
“Er is een wonder nodig om de onderzeeër nog op tijd te vinden”, zegt een adviseur op het gebied van diepzee-expedities tegen CNN. Hij voegt eraan toe dat “wonderen soms gebeuren”.
Gisterochtend zijn bij de zoektocht opnieuw geluiden gehoord, meldde de Amerikaanse kustwacht, zonder te specificeren om wat voor geluiden het ging. Dinsdag waren voor het eerst signalen opgevangen door sonarboeien. Die werden omschreven als “klopgeluiden” die zich elke 30 minuten herhaalden. Daarna werden onderwaterrobots ingezet in het gebied waar ze waren gehoord, tot nu toe zonder succes.
Het is onduidelijk of de geluiden afkomstig zijn van het vermiste onderwatervaartuig, benadrukte een woordvoerder van de kustwacht.
Inmiddels zijn meer schepen aangekomen die meehelpen met de zoekactie. Het Franse onderzoeksschip Atalante heeft een onderwaterrobot meegenomen, de Victor 6000, die tot op 4000 meter diepte kan opereren. De oceaan is bij het Titanic-wrak 3800 meter diep.
Daarnaast zoeken er nog acht schepen mee, inclusief de Polar Prince, het ondersteuningsschip van de Titan en schepen die normaal pijpen en kabels leggen, maar ook meerdere onderwaterrobots (ROV’s) kunnen uitzetten. Ook is er een medisch schip in het zoekgebied.
Duikers wijzen er in Britse en Amerikaanse media op dat de 96 uur aan zuurstof geen keiharde grens vormen. “Iedereen is gefocust op die 96 uur, maar dat is geen absoluut getal. Ik weet dat de zoekteams dat ook niet zo zien”, aldus Bobbie Scholley, voormalig duiker bij de Amerikaanse marine. “Dit blijft een reddingsmissie, ook na die 96 uur. Dus dat geeft me nog steeds hoop.”
Tegelijkertijd wijzen andere experts erop dat niet alleen de zuurstof opraakt, maar ook andere cruciale systemen langzaam stoppen met werken, zoals de filters die kooldioxide uit de lucht halen.