Het uitvallen van een Pfizer-fabriek die door een tornado werd beschadigd, zou de toch al onder druk staande medicijnvoorraden in ziekenhuizen in de Verenigde Staten (VS) nog meer onder druk kunnen zetten, zeggen experts.
De tornado van woensdag landde in de buurt van Rocky Mount, North Carolina, en scheurde het dak van een Pfizer-fabriek die bijna 25 procent van de steriele injecteerbare medicijnen van Pfizer maakt die in Amerikaanse ziekenhuizen worden gebruikt, aldus de medicijnfabrikant.
Pfizer zei dat alle werknemers veilig zijn geëvacueerd en verantwoord, en dat er geen ernstige verwondingen zijn gemeld. De medicijnmaker is nog bezig met het beoordelen van de schade.
De fabriek in North Carolina produceert medicijnen die worden geïnjecteerd of via een infuus.
De fabriek maakt medicijnen voor anesthesie, medicijnen die infecties behandelen en medicijnen die nodig zijn voor operaties. Deze laatste worden gebruikt in operaties of intensive care-afdelingen voor patiënten die op ventilatoren worden geplaatst, zei Mike Ganio, die medicijntekorten bestudeert bij de American Society of Health-System Pharmacists.
De Pfizer-site maakt of bewaart het COVID-19-vaccin of de behandelingen Comirnaty en Paxlovid van het bedrijf niet.
Het zal waarschijnlijk leiden tot enkele langdurige tekorten terwijl Pfizer de productie verplaatst naar andere locaties of herbouwt, zei Erin Fox, senior farmaciedirecteur bij University of Utah Health.
“Als Pfizer uitvalt, wordt het voor andere bedrijven veel moeilijker om het verschil goed te maken”, zei Fox.
De details van welke medicijnen mogelijk betrokken zijn bij een tekort en hoe lang dat tekort zal duren, zijn niet duidelijk.
“Iedereen die op de hoogte is van deze gebeurtenis houdt op dit moment in feite zijn adem in, hoopt op het beste en wacht op nieuws”, zei Ganio.
Ja, het gebeurt al jaren. Maar de laatste tijd hebben ziekenhuizen te maken met tekorten aan zaken als medicijnen voor chemotherapie, pijnstillers en lokale anesthetica.
De impact van medicijntekorten is niet beperkt tot ziekenhuizen. Ze hebben ook invloed op meer routinematige zorg die wordt verleend via drogisterijen en dokterspraktijken.
Volgens de Drug Information Service van de Universiteit van Utah waren er eind juni in totaal 309 actieve geneesmiddelentekorten in de VS. Dat is meer dan 295 eind vorig jaar en het hoogste totaal sinds 2014.
Het bedrijf heeft niet gezegd wat er daarna gebeurt. Albert Bourla, CEO van Pfizer, zei donderdag op Twitter dat het bedrijf “dringend aan het werk was om de beste manier te vinden om zo snel mogelijk weer online te gaan en tegelijkertijd de veiligheid van onze mensen te waarborgen”.