Na de staatsgreep in het Centraal-Afrikaanse land Gabon is Generaal Oligui Nguema Brice vandaag geïnstalleerd als de overgangspresident. De democratisch gekozen president Ali Bongo die bij de machtsovername op 30 augustus werd afgezet blijft onder huisarrest. “Generaal Oligui Nguema Brice is eerder unaniem benoemd tot voorzitter van het Comité voor de overgang en het herstel van de instellingen, tot president van de transitie.” Dat liet een officier weten in aanwezigheid van tientallen hoge officieren en generaals die alle takken van het Gabonees leger vertegenwoordigen.
Hoelang de generaal aan de macht zal blijven, werd niet gespecificeerd. Vlak na de bekendmaking van het officiële verkiezingsresultaat lieten militairen in het land weten dat ze de macht zouden overnemen. In een verklaring, die werd voorgelezen op de tv-zender Gabon 24, spraken ze van fraude. “We hebben besloten om de vrede te verdedigen door een einde te maken aan het huidige regime.” Ze kondigden de “annulatie” van de verkiezingen” en de “ontbinding van alle instellingen van de republiek” aan. Er was sprake van schoten in de hoofdstad Libreville. Daarna werd het weer rustig, tot honderden mensen op straat kwamen om de coup te vieren.
Oligui Nguema is de opperbevelhebber van de Republikeinse Garde, de elite-eenheid van het Gabonees leger. Het leger pleegde een staatsgreep, volgend op de verkiezingen die president Ali Bongo opnieuw aan de macht brachten. Vlak na de bekendmaking van het officiële verkiezingsresultaat lieten militairen weten dat ze de macht zouden overnemen. In een verklaring, die werd voorgelezen op de tv-zender Gabon 24, spraken ze van verkiezingsfraude. Ze kondigden de “annulatie” van de verkiezingen” en de “ontbinding van alle instellingen van de republiek” aan. Er was sprake van schoten in de hoofdstad Libreville. Daarna werd het weer rustig, tot honderden mensen op straat kwamen om de coup te vieren.
De Gabonese president Ali Bongo is al 14 jaar aan de macht. Hij werd zaterdag voor een derde termijn herkozen met 64,27 procent van de uitgebrachte stemmen. Zijn familie heeft al meer dan 50 jaar de macht in handen in het arme, maar olierijke Gabon. Volgens tegenstanders heeft de familie Bongo niet genoeg gedaan om de rijkdom van het land ook naar de bevolking te brengen. Van de 2,3 miljoen inwoners leeft ongeveer een derde in armoede.
Volgens de coupplegers zit Gabon in een institutionele, politieke, economische en sociale crisis, en was er te weinig transparantie over de verkiezingen. Bongo zelf ontkent dat er gefraudeerd is. Na de stembusgang op zaterdag had de regering wel het internet afgesloten en werd ook een avondklok ingevoerd. Volgens de overheid was dat nodig om geweld te vermijden, zoals bij vorige verkiezingen al het geval was. Sinds de coup(poging) is het internet weer hersteld.