In de resten van een Romeins huis hebben archeologen een van de buitenwereld afgesloten kamer ontdekt waarin slaven onder dwang in de bakkerij moesten werken. De ontdekte kamer wordt gezien als het schokkendste voorbeeld van slavernij in Pompeï.
Afgelopen maanden hebben archeologen het gebouw met daarin de slavencel ontdekt in de oude Romeinse stad Pompeï. In dat gedeelte werden ook resten van drie mensen gevonden. Pompeï werd in 79 na Christus bedolven door een dikke aslaag na een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius.
De bakkerij waar de slaven in werkten lag in een woning van Romeinse burgers. Zij deelden de ruimte met ezels. Archeologen hebben ontdekt dat de slaven en ezels daar het graan moesten malen dat bij het brood bakken werd gebruikt. De ezels deden dit door uren rondjes te lopen en zo een molen aan te drijven.
Het gedeelte waar de slaven werkten was volledig afgesloten van de buitenwereld. Het was een kleine ruimte. Doordat de kleine ramen hoog in de muur zaten, konden de slaven niet naar buiten kijken. De ramen waren afgesloten met ijzeren tralies. De enige manier om de bakkerij te betreden was via het naastgelegen woonhuis.
Het ontdekte huis geeft archeologen meer bewijs over het dagelijks leven van slaven in de Romeinse tijd. “De cel laat het schokkendste aspect van de Romeinse samenleving zien”, zegt Gabriel Zuchtriegel, directeur van het archeologische park Pompeï.
Het slavenverblijf staat in schril contrast met het gedeelte van het huis waar de Romeinse burgers leefden. In dat gedeelte vonden archeologen resten van veel mooie muurschilderingen. Dat laat de welvaart zien waar de vrije Romeinen in leefden.
De ruïnes van Pompeï zijn een belangrijke bron voor archeologen om meer te weten te komen over het leven in het Romeinse Rijk. Door de uitbarsting van de Vesuvius en de daaropvolgende asregen kwam het leven in één klap tot stilstand. De as zorgde ervoor dat de mensenresten en ruïnes voor een groot deel intact zijn gebleven. De resten van Pompeï zijn ook een drukbezochte toeristische attractie in Italië.