Het Huis van Afgevaardigden in de Verenigde Staten heeft formeel ingestemd met een afzettingsonderzoek naar president Biden. Hij zou in zijn tijd als vicepresident (2009-2017) op een ongeoorloofde manier van de zakentransacties van zijn zoon Hunter hebben geprofiteerd. Voor die beschuldigingen is tot op heden nooit bewijs gevonden.
In het door de Republikeinen gedomineerde Huis stemden 221 leden voor en 212 tegen het voorstel. Biden noemt het onderzoek een “ongegronde politieke stunt” en zegt dat de Republikeinen in het Huis hem “met leugens” aan willen vallen.
De poging om Biden uit zijn ambt te zetten zal vrijwel zeker mislukken: als het Huis al voor afzetting van de president stemt zal een tweederdemeerderheid in de Senaat – waar de Democraten een nipte meerderheid hebben – ermee moeten instemmen. Wel kan het onderzoek Biden parten spelen bij zijn campagne voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar.
In september vroeg de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, meerdere onderzoekscommissies zich te buigen over de afzettingsprocedure tegen Biden. Er zou een “cultuur van corruptie” rondom Biden en zijn familie zijn aangetroffen. Tot dusver is er dus nooit bewijs geleverd dat Biden zijn invloed als vicepresident heeft misbruikt.
Eerder op de dag zei Hunter Biden niet achter gesloten deuren te willen getuigen voor de commissie. In zijn eerste openbare verklaring sinds hij werd aangeklaagd voor het overtreden van de wapenwet en belastingontwijking zei hij dat hij “fouten heeft gemaakt”, maar dat de Republikeinen hem proberen te “ontmenselijken” met als doel zijn vader Joe Biden te beschadigen.
Lange tijd was een afzettingsprocedure een zeldzaamheid in de Amerikaanse politiek. Nadat eentje tegen Andrew Johnson in 1868 was mislukt, duurde het 130 jaar tot de tweede tegen president Clinton van start ging. In de tussentijd was alleen de dreiging ervan al voldoende voor Richard Nixon om af te treden na het Watergateschandaal. Clinton overleefde de stemming in de Senaat.
Tegen president Trump werd twee keer een afzettingsprocedure gestart. De eerste keer was wegens machtsmisbruik omdat hij Oekraïne pas steun wilde geven als het land hem hielp Biden zwart te maken. Na de gewelddadige bestorming van het Capitool volgde een tweede poging, voor het aanzetten tot een opstand. Beide keren was er te weinig steun in de Senaat om Trump weg te stemmen.