De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) zal vrijdag stemmen over een Palestijns verzoek om volledig VN-lidmaatschap, zeiden diplomaten, een stap die de Israëlische bondgenoot de Verenigde Staten (VS), naar verwachting zal blokkeren omdat zij in feite een Palestijnse staat zouden erkennen.De 15 leden tellende raad stemt vrijdag over een ontwerpresolutie die aan de 193 leden tellende Algemene Vergadering van de VN aanbeveelt dat “de staat Palestina wordt toegelaten tot het lidmaatschap van de Verenigde Naties”, zeiden diplomaten.
Voor een raadsresolutie zijn minimaal negen stemmen vóór nodig en er mogen geen veto’s van de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland of China worden aangenomen. Diplomaten zeggen dat de maatregel de steun zou kunnen krijgen van maximaal dertien raadsleden, wat de VS zou dwingen zijn veto te gebruiken.Raadslid Algerije, dat de ontwerpresolutie heeft ingediend, had gevraagd om donderdagmiddag te stemmen, ter gelegenheid van de bijeenkomst van de Veiligheidsraad over het Midden-Oosten, die door verschillende ministers zal worden bijgewoond.
De VS heeft gezegd dat de oprichting van een onafhankelijke Palestijnse staat moet gebeuren via directe onderhandelingen tussen de partijen en niet bij de VN. “We zien niet dat het indienen van een resolutie in de Veiligheidsraad ons noodzakelijkerwijs op een punt zal brengen waar we een tweestatenoplossing kunnen vinden die verder gaat”, zei de Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Linda Thomas-Greenfield, woensdag.
De Palestijnen zijn momenteel een waarnemersstaat die geen lid is, een de facto erkenning van de staat die in 2012 werd verleend door de 193 leden tellende Algemene Vergadering van de VN. Maar een aanvraag om volwaardig lid van de VN te worden moet worden goedgekeurd door de Veiligheidsraad en vervolgens ten minste tweederde van de Algemene Vergadering.
De VN-Veiligheidsraad onderschrijft al lang een visie waarin twee staten zij aan zij leven binnen veilige en erkende grenzen. De Palestijnen willen een staat op de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en de Gazastrook, allemaal grondgebied dat in 1967 door Israël werd veroverd.Er is weinig vooruitgang geboekt bij het bereiken van een Palestijnse staat sinds de ondertekening van de Oslo-akkoorden tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit begin jaren negentig.
De Palestijnse Autoriteit, onder leiding van president Mahmoud Abbas, oefent beperkt zelfbestuur uit op de Westelijke Jordaanoever en is Israëls partner bij de Oslo-akkoorden. Hamas heeft in 2007 de Palestijnse Autoriteit in de Gazastrook van de macht verdreven.Het Palestijnse streven naar een volledig VN-lidmaatschap komt zes maanden na een oorlog tussen Israël en Hamas in Gaza, terwijl Israël zijn nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever uitbreidt.
De Israëlische VN-ambassadeur Gilad Erdan beschuldigde woensdag de Veiligheidsraad ervan “zijn tijd te investeren in het bevorderen van de oprichting van een Palestijnse terroristische staat”.Als de Veiligheidsraad besluit een volledig lidmaatschap aan te bevelen voor de Palestijnse Autoriteit, die terrorisme aanzet en financiert en geen controle heeft over haar grondgebied, zal zij alle legitimiteit verliezen”, zei Erdan.