Tijdens de businesssessie van de 47ste CARICOM-staatshoofdenvergadering, die dinsdag in Grenada begon, heeft president Chandrikapersad Santokhi dringende aandacht gevraagd voor de impact van klimaatverandering op de landbouw in de Caribische regio. Volgens president Santokhi ondervinden vooral Guyana en Suriname de negatieve gevolgen van klimaatverandering, met ernstige droogtes en hevige regenval die een directe impact hebben op de agrarische sector.
De president benadrukte dat deze ontwikkelingen elk jaar zullen aanhouden en invloed hebben op de strategieën die de CARICOM-leiders hebben vastgesteld om voedselimport van buiten de regio te verminderen. Hij pleitte ervoor dat de leiders zich bewust moeten zijn van deze uitdagingen, zodat ze gezamenlijk meer producten uit elkaars landen kunnen importeren.
President Santokhi erkende dat er al veel landbouwproducten in het Caribisch gebied worden geproduceerd, maar dat het verkrijgen van deze producten vaak moeilijk is. Hij verwees naar de barrières die de connectiviteit tussen de landen belemmeren, waaronder fytosanitaire inspecties. “Als we de barrières niet wegnemen, dan blijven we geconfronteerd met dezelfde uitdagingen als voorheen,” voegde hij eraan toe.
CARICOM-voorzitter Dickon Mitchell heeft president Santokhi gevraagd om deze problematiek specifiek ter sprake te brengen tijdens de discussies over de CARICOM Single Market & Economy, ofwel CSME. Mitchell opmerkte dat veel mensen CSME als een complex concept beschouwen, terwijl het in feite belangrijke praktische gevolgen heeft voor de burgers.
President Irfaan Ali van Guyana deelde mee dat er al een uitgebreide analyse van landbouwbarrières in de CARICOM-regio is uitgevoerd. Hij heeft aangegeven dat de leiders in februari dit jaar hebben beloofd om deze barrières weg te nemen, een belofte die volgens hem nog niet is nagekomen. De kwestie zal verder worden besproken in de privé caucus-sessie, waar president Santokhi dieper op het onderwerp zal ingaan.