Maandag stegen de olieprijzen met meer dan 3%, en dit voor de vijfde opeenvolgende sessie. Deze stijging is het gevolg van toenemende zorgen over een escalerend conflict in het Midden-Oosten, wat zou kunnen leiden tot beperkingen in de wereldwijde olievoorraden. De wereldwijde benchmark Brent-ruwe olie futures sloten af op 82,30 dollar per vat, een stijging van 2,64 dollar of 3,3%. De Amerikaanse West Texas Intermediate-ruwe olie futures stegen zelfs met 3,22 dollar of 4,2%, en sloten op 80,06 dollar per vat.
De Amerikaanse defensie verklaarde dat zij een geleide raketonderzeeër naar het Midden-Oosten zal sturen. Dit besluit komt terwijl de regio zich voorbereidt op mogelijke aanvallen op Israël door Iran en diens bondgenoten. Bob Yawger, directeur van energie futures bij Mizuho in New York, geeft aan dat de VS zich voorbereiden op een mogelijke escalatie: “We stapelen activa op elkaar en wekken de indruk dat als dit heet wordt, het ook lelijk kan worden.”
Iran en Hezbollah hebben aangekondigd wraak te willen nemen voor de dood van Hamas-leider Ismail Haniyeh en Hezbollah-militair commandant Fuad Shukr. Een offensief zou niet alleen het conflict in de regio verder kunnen aanwakkeren, maar ook de toegang tot wereldwijde olievoorraden kunnen beperken, wat leidt tot stijgende prijzen. Yawger voegde toe dat een aanval mogelijk zou kunnen resulteren in een Amerikaans embargo op de export van Iraanse ruwe olie, wat een impact zou kunnen hebben op 1,5 miljoen vaten per dag.
Daarnaast zetten Israëlische troepen hun operaties voort in Zuid-Gaza, na een luchtaanval waarbij volgens de Gaza Civil Emergency Service minstens 90 mensen omkwamen. Israël ontkent echter dat dit dodental klopt. Het geweld in de regio leidt tot toenemende zorgen bij beleggers. John Kilduff van Again Capital in New York onthult dat de markt zich steeds meer zorgen maakt over een escalatie van het conflict in de regio, wat ook de olieproductie van andere belangrijke producenten zoals Irak zou kunnen beïnvloeden.
Vorige week steeg Brent met 3,7% en WTI met 4,5%, mede dankzij betere dan verwachte Amerikaanse banencijfers die de verwachtingen voor rentetarieven in de grootste olieconsumptor ter wereld positief beïnvloedden. Tony Sycamore, marktanalist bij IG, stelde dat de stijgende olieprijzen ook verband houden met de inflatoire druk. Beleggers kijken uit naar de Amerikaanse consumentenprijsindexcijfers voor juli, die woensdag gepubliceerd worden.
In ander nieuws evacueert Rusland maandag burgers uit delen van een tweede regio nabij Oekraïne, na een escalatie van militaire activiteiten aan de grens. Dit alles gebeurt slechts enkele dagen na een van de grootste aanvallen op Russische soevereine grond sinds het begin van de oorlog in 2022.